Info

Dijaspora u BiH poslala 3,57 milijardi KM

Dijaspora u BiH poslala 3,57 milijardi KM
Dijaspora u BiH poslala 3,57 milijardi KM
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dijaspora u BiH poslala 3,57 milijardi KM – Iz inostranstva je la­ni u BiH sti­glo 3,57 mi­li­jar­di ma­ra­ka, što zna­či da su ra­ču­ni gra­đa­na po­debljani s 4,2 mi­li­ona pro­sje­čnih pla­ća, ko­ja je izno­si­la oko 850 ma­ra­ka.

Po­da­ci Cen­tral­ne ban­ke BiH po­ka­zu­ju da je do­šlo do bla­gog poras­ta izno­sa do­znaka iz inozemstva u odno­su na pret­ho­dnu go­di­nu, te da je i dalje re­kordna 2014. godina ka­da je gra­đa­ni­ma po­sla­to čak 3,85 mi­li­jar­di ma­ra­ka.

Je­dan od ra­zlo­ga je što su te go­di­ne BiH u dva na­vra­ta po­go­di­le ka­tas­tro­fal­ne po­pla­ve, pa je ro­dbi­na iz di­ja­spo­re nas­to­ja­la da što vi­še po­mo­gne slanjem nov­ca kako bi se opo­ra­vi­li od ka­tas­tro­fe.

U posljednjih de­set go­di­na do­zna­ke iz inozemstva va­ri­ra­le su od 3,25 mi­li­jar­di iz 2009. do 3,85 mi­li­jar­di KM u 2014.

Ka­da je riječ o pro­šloj go­di­ni, iznos do­zna­ka je po­ras­tao za 21,8 mi­li­juna ma­ra­ka u odno­su na pret­ho­dnu go­di­nu, ka­da se na ra­ču­ne gra­đa­na sli­lo 3,55 mi­li­jar­di KM.

Po­da­ci Cen­tral­ne ban­ke po­ka­zu­ju da od uku­pnih 3,57 mi­li­jar­di, ko­li­ko je u BiH sti­glo u pro­šloj go­di­ni, na nov­ča­ne do­zna­ke otpa­da­ju 2,43 mi­li­jar­de, a na os­ta­le te­ku­će tran­sfe­re, me­đu ko­ji­ma su i mirovine iz inoszemstva, 1,13 mi­li­jar­di KM.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno