Biznis

Devizne rezerve BiH premašile 13 milijardi KM

Devizne rezerve BiH premašile 13 milijardi KM – Devizne rezerve Bosne i Hercegovine ojačale su nakon pojave krize izvane koronavirusom. Na kraju juna ukupne devizne rezerve, kojima upravlja Centralna banka BiH, iznosile su 13 milijardi KM, piše BiznisInfo.

U januaru ove godine devizne rezerve BiH iznosile su 12,48 mililjardi KM, slično kao i u februaru i martu kada su bile 12,46 milijardi.

Deviznim rezervama BiH u potpunosti je pokivena vrijednost valute u opticaju (5,8 milijardi KM), depoziti komercijalnih banaka koji su na kraju juna iznosili 5,2 milijardi KM, te depoziti Vlade i ostalih javnih deponenata koji su bili nešto iznad milijarde maraka.

Ne samo das u ovi iznosi u potpunosti pokriveni već ih vrijednost deviznih rezervi čak premašuje za skoro 900 miliona KM.

Zadatak deviznih rezervi je upravo da čuvaju stabilnost i povjerenje u valutu, tako što garantuju konvertibilnost, odnosno zamjenu svake valute u euro.

Mali dio bh. rezervi je u zlatu (oko 300 miliona KM), a ostalo je u eurima, i čuva se u depozitima kod inostranih banaka (3,2 milijardi KM) i dužničkim instrumentima (9,3 milijarde KM).

J. Polimac

biznisinfo.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem