Biznis

Deset trikova za poslovno umrežavanje poduzetnika

Podijeli ovu vijest:

Želite li brzo izgraditi svoju poslovnu mrežu? Ako je odgovor DA, evo 10 savjeta i trikova za poslovno umrežavanje za poduzetnike, zaposlenike i mlade stručnjake.

Kada se pojavi potreba za izgradnjom snažnog, korisnog, profesionalnog ili poslovnog odnosa, umrežavanje se uvijek postiže. Kad je riječ o izgradnji uspješnih poduzeća, umrežavanje je jedna od najvažnijih vještina i navika koje morate imati da biste uspjeli. Umrežavanje je jedan od ključeva za vođenje i održavanje uspješnog poslovanja.

Međutim, mnogi ljudi, uključujući poduzetnike i profesionalce, to često žele preskočiti. Umrežavanje vam pruža mogućnost da upoznate ljude u vašoj industriji, to mogu biti ili vaši suvremenici ili oni s više iskustva nego što ste stekli, od kojih možete naučiti osnovne karijere ili poslovne lekcije koje bi vaše poslovanje ili karijeru podigle na razinu na kojoj možda niste bili u mogućnosti doći sami.

I dalje se pitate odakle započeti ili kako započeti umrežavanje? Sljedeće točke su za vas:

1. Znajte svoju zajednicu

Prije nego što prisustvujete mrežnim događajima, napravite neko pozadinsko istraživanje, pribavite što više informacija o ljudima i profesionalcima koji će biti na događaju.

Provodeći ovo preliminarno istraživanje daje vam predstavu o mogućnostima koje možete očekivati ​​i kako ćete te mogućnosti iskoristiti na najbolji način. Ako pružate usluge šminkanja i ljepote, prisustvovanje godišnjoj konvenciji redovnica vjerojatno će vam uopće doći klijent.

2. “Pravilo sedme”

Pravilo od sedam sekundi odnosi se na vježbanje i korištenje različitih učinkovitih stilova komunikacije u svoju korist kao mrežnog osoblja. Pravilo u osnovi kaže da prvi utisak stvorite u sedam sekundi, “stvorite” zanimanje za 14 sekundi i “prodate” svoju priču. Možete vježbati s prijateljem ili kolegom, poslušati ih i konstruktivno kritizirati.

PROČITAJTE I:   UIO: BiH u 2021. ostvarila rekordne poreske prihode

3. Budite pripremljeni za posao

Prvi korak za postizanje rezultata u bilo čemu u životu je priprema, a treba vam mnogo toga u poslovnom umrežavanju. Posjetite mrežne događaje s dovoljno posjetnica i već pripremljenom zvučnom dizalicom dizala, nemojte žuriti na žurbi na događaju.

Nagib dizala je kratka izjava na temelju vrijednosti koja jasno navodi što radite, usluge koje pružate i možete pružiti. Naravno, postojale bi prilike u kojima ćete trebati dodati ili ukloniti neke ideje ili točke iz već pripremljenog terena, ali odlazak na događaj umrežavanja bez dizala lifta uopće nije preporučljiv.

4. Budite sami i napravite snažne dojmove

Osobnost je glavni element umrežavanja. Ako želite uspjeti u umrežavanju, potrebna vam je osobna A-igra. Jedan od najjednostavnijih i najboljih načina da napravite nezaboravan dojam na one s kojima ste angažirani je pokazivanje interesa dok ih natjerate da vas zanimaju i što radite.

Slušajte što imaju za reći, postavljajte pitanja o tome što rade, gdje rade, svojim ciljevima i planovima; ponuditi pomoć, iako samo kad je to potrebno. Osigurajte da su vaše osobnosti dovoljno zanimljive da omoguće izgradnju zanimanja za vas i vaše poslovanje.

5. Organizirajte kontakte: Kada započnete s mrežom, počnite s pravljenjem popisa svojih osobnih i profesionalnih kontakata, uključujući vaš odnos s njima, kako ste ih upoznali i kako oni mogu biti od koristi vašoj tvrtki i vama samima.

6. Odmah djelujte

Poduzmite trenutne radnje o onome o čemu ste razgovarali na događaju. Posjetite osobno kad je potrebno ili kontaktirajte svoje nove i postojeće kontakte. Ako ste zakazali sastanak ili telefonski chat, potvrdite i odmah ćete zatražiti. Suština ovih aktivnosti je izgradnja profesionalnih odnosa. Ako djelujete u roku od 48 sati ili manje, to će vam pomoći da vam “cementiraju misli” i predstavit će vas kao etičnog i ozbiljnog pojedinca i pomoći vam u stvaranju trajnih profesionalnih odnosa.

PROČITAJTE I:   Ko kontroliše Federalnu direkciju za robne rezerve, baca li se hrana iz rezervi pred istek roka?

7. Pronađite mrežne grupe i pridružite se: Nakon što se pridružite grupi, nemojte biti samo član, postanite aktivni. Pridružite se odborima, sudjelujte u projektima, preuzimajte vodeće uloge, upoznajte više ljudi, učite i istaknite se. To može biti od velikog interesa za rast vašeg poslovanja ili karijere.

8. Ostanite povezani

Redovito budite u kontaktu sa svojim najboljim kontaktima, samo dovoljno da vam pripaze. To vam daje bolju priliku da vas pozovu kada je potreban profesionalac s vašom stručnošću. Koristite suptilne načine kao što je LinkedIn poruka, e-poruke ili telefonski pozivi. Budite topli u svojim porukama, pokažite zahvalnost i tražite načine kako vam mogu biti od pomoći, također, budite profesionalni.

9. Vjerujte u svoj posao: Budite sigurni u svoj posao i budite u potpunosti predani njemu. Kad vjerujete u svoje ideje i zalažete se za vašu tvrtku, postajete sigurni u to i postaje lako dobiti idealne pojedince za vašu tvrtku ili karijeru koji će se htjeti povezati s vama.

10. Iskoristite prednost besplatnih usluga: ne dopustite im da vam skliznu! Iskoristite priliku lokalnih događanja kako biste ponudili svoje vrijeme i možda usluge besplatno, to vam može pomoći da vas povežete s nekim važnim ljudima. Nitko ne odbacuje besplatne usluge i kad je to dobro, oni nikada neće zaboraviti odakle su došli.

Autor: akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010