Info

Depolitizacija kao prioritet reforme javne uprave

Depolitizacija kao prioritet – Centri civilnih inicijativa (CCI) i Transparency International BiH (TIBiH), pozdravljaju osnovne principe sadržane u konačnom Prijedlogu Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo.
Imajući u vidu izrazito negativne trendove u pogledu reformiranja državne službe na drugim nivoima u BiH, navedeni Zakon, iako sadrži nekoliko spornih i nedorečenih odredbi, predstavlja blagi napredak u smislu profesionalizacije i depolitizacije državne službe. S tim u vezi posebno naglašavamo važnost odredbi koje se tiču:

1. jasnog razgraničavanja državne službe od političkih funkcija;

2. izbora najbolje rangiranih kandidata za prijem u državnu službu, tj. izbor po listi, a ne sa liste kandidata (što je zahtjev iz Reformske agende);

3. ograničavanje mandata rukovodilaca uprava i upravnih organizacija, a koji neće biti vezan za mandat organa koji ga imenuje.

Apelujemo na zakonodavca da prilikom usvajanja Zakona ne naruši prethodno pomenute suštinske odredbe, te da se nakon usvajanja Zakona donesu odgovarajuća podzakonska akta koja će dodatno ojačati principe depolitizacije i transparentnosti zapošljavanja u državnu službu. Posebno ističemo da ćemo aktivno pratiti izradu podzakonskih propisa (kao i eventualnih dodatnih izmjena Zakona) kako se ni na koji način ne bi derogirali kvalitet i namjera odredbi Zakona.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem