Politika

Demokratska fronta Zenica: Utvrditi odgovornost Kasumovića za neizvršenje vlastitih odluka

Demokratska fronta Zenica: Utvrditi odgovornost Kasumovića za neizvršenje vlastitih odluka- Povodom aktuelne situacije s grijanjem u Zenici oglasili su se i iz Demokratske fronte Zenica te poručili da je Gradsko vijeće dužno pokrenuti utvrđivanje odgovornosti za neizvršavanje vlastitih odluka, odnosno, utvrđivanje odgovornosti aktuelnog gradonačelnika Fuada Kasumovića.

U saopćenju javnosti Demokratska fronta Zenica je napomenulo da je na 12. sjednici Gradskog vijeća Zenica aktuelni gradonačelnik, kao organ koji je dužan da izvršava odluke Vijeća, informisao vijećnike o tome da je sve spremno za početak sezone grijanja.
Na osnovu te informacije, Gradsko vijeće Zenica je donijelo odluku da sezona grijanja počinje 01. oktobra 2021. godine.

“Kako sezona grijanja očigledno nije započela 01.10. 2021. godine, postavlja se pitanje odgovornosti organa zaduženog za izvršavanje odluka Gradskog vijeća, odnosno aktuelnog gradonačelnika. Demokratska fronta Zenica podsjeća Gradsko vijeće da je, kao predstavnički organ svih građana Zenice, dužno pokrenuti utvrđivanje odgovornosti za neizvršavanje vlastitih odluka, te poziva odgovorne političke subjekte ili pojedince u Vijeću, ako takvih uopšte ima u ovom sazivu, da pokrenu predmetnu inicijativu”, stoji u saopćenju DF-a Zenica.

Nadalje navode da je neophodno utvrditi ko je odgovoran za štetu koja je građanima Zenice nastala i koja će nastati u narednom periodu neizvršavanjem odluke Gradskog vijeća o početku sezone grijanja. Ističu da je Statut Grada u tom pogledu veoma decidan i jasan.

“Demokratska fronta Zenica takođe poziva javno preduzeće ‘Grijanje’ Zenica da umanji račune građanima za (ne)isporučenu toplotnu energiju za mjesec oktobar u skladu sa brojem dana tokom kojih su radijatori u zeničkim stanovima i kućama bili hladni. Inače, građani, po našem mišljenju, imaju puno pravo da ‘ bojkotuju’ račune za ovaj mjesec, i to na osnovu legalne i legitimne odluke Gradskog vijeća o početku sezone grijanja”, dodaju u DF-u.

Na kraju su kazali “kada su ustavnost, legalitet i legitimitet urušeni, i kada nadležne institucije i organi ne rade svoj posao, jedino što preostaje ljudima je građanska neposlušnost”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: