Politika

Demokratska Fronta imenuje općinska povjereništva u gradovima ZDK, pogledajte sastave

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Demokratska Fronta imenuje općinska povjereništva u gradovima ZDK, pogledajte sastave – U kantonalnoj organizaciji demokratske fronte ZDK u protekla dva mjeseca realizovana je vrlo zahtjevna i odgovorna stranačka aktivnost na uspostavljanju općinskih povjereništava.

Krajnje ozbiljan pristup u realizaciji ove aktivnosti evidentan je iz činjenice da su, iz razloga potpune eliminacije grešaka ili svođenja istih na minimum, obavljeni razgovori sa 181 kandiatom za članove povjereništava, te da je u tom cilju realizovano 35 posjeta općinskim organizacijama demokratske fronte u ZDK.

Na osnovu prethodno definisanih kriterija, među kojima su najbitniji: stranačka lojalnost; ispoljena i potvrđena spremnost na stranački aktivizam, te autoritet i ugled kandidata u stranačkoj organizaiji, ali i u lokalnoj zajednici, predsjedništvo DF je na osnovu prijedloga radne grupe, imenovalo općinska povjereništva u 10 opčina ZDK. Kompletna aktivnost bit će završena u narednih 30 dana do kada će biti imenovano i novo kantonalno povjereništvo, kao i općinska povjereništva u preostale dvije općine (Žepče i Usora).

 

 

O realizovanim aktivnostima u kantonalnoj organizaciji demokratske fronte ZDK razgovarano je sa Žilić Hajrudinom povjerenikom DF za ZDK, inaće bišim Ministrom MUP ZDK iz perioda kada je DF bila sastavni dio pozicije u vlasti ZDK.

Šta je ponukalo rukovodstvo stranke na ovakve poteze ?

Žilić: To su prije svega naučene lekcije iz oblasti organizacije i ustrojstva. Naravno za svaku aktivnost je nužno da bude planska i da se odvija kao rezultat  implementacija zaključaka detaljnih analiza, koje su rađene na svim nivoima stranačkog organizovanja. Uočene su i definisane određene slabosti i propusti, kako u organizacijskom smislu, tako i u personalnim rješenjima, koje je bilo nužno otkloniti. Naime, imenovanje općinskih povjereništava, kao i kantonalnog koje će uslijediti, čini samo jedan dio, može se slovbodno reći ukupnih reformskih procesa u Stranci, koji se odvijaju i koji će se odvijati.

Čime se Stranka rukovila prilikom imenovanja članova povjereništava ?

Žilić: Osnovni kriterij je princip dobrovoljnosti. Naime, u demokratskoj fronti dobrovoljnost je jedno od osnovnih načela i principa organizovanja i djelovanja. Od smog osnivanja Stranke, jasno je definisan stav da DF nikoga neće  moliti, niti će ikoga prisiljavati ili od njega  imperativno zahtjevati. Posebni kriteriji su: ispoljena lojalnost stranci; spremnost na aktivizam; te autoritet i ugled kandidata u stranačkoj organizaciji, ali i u sredini u kojoj živi. Naravno, ništa manje nisu bitni ni opšti kriteriji koji se odnose na polnu, dobnu, nacionalnu i teritorijalnu zastupljenost. Upravo zbog ispunjavanja tih opštih kriterija, od strane kandidata, prolongirano je imenovanje povjereništava u Žepču i Usori na period od 30 dana.

Koji su to osnovni  zadaci, šta se očekuje od povjereništva ?

Žilić: Nakon konstituirajućih sjednica, to je aktivnost koja se upravo provodi, prvi zadatak ili obaveza povjereništava će biti provođenje detaljne revizija, odnosno reevidencije članstva. To je vrlo bitna poćetna aktivnost, a razloga za prvođenje iste je mnogo, no da to sad ne elaboriramo. Nakon revizije i parelelno sa njom radit će se na jačanju stranačke infrastrukture i naravno regrutovanju novih članova. Navedene aktivnosti provodit će se u sklopu priprema za unutar stranačke izbore, koji će uslijediti najkasnije u junu mjesecu. Provođenjem unutar stranačkih izbora stvorit će se uslovi i bit će okončana prva  faza u procesu pripreme Stranke za izbore 2018.godine. Naravno, zbog aktuelnosti, naglašene su samo aktivnosti organizacione i tehničke prirode. Naravno da Stranka kontinuirano radi na pračenju političke i ekonomske situacije, kreira i provodi politiku i istu implementira kroz sudjelovanje u zakonodavnoj vlasti na svim nivoima u BiH.

S’ poštovanjem – Lijep pozdrav

Povjernik DF za ZDK Hajrudin Žilič



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno