Uncategorized

Demant direktorice JU OŠ “Vrhbosna” – ZDK nije prvi omogućio organiziranje nastave za učenike na bolničkom liječenju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na web stranici www.zenicablog.com je objavljen članak pod naslovom “ZDK prvi omogućio organiziranje nastave za učenike na bolničkom liječenju” (03.07.2019.godine) u kojem se iznose netačne informacije kako u naslovu, tako i u dijelu teksta koji se odnosi na organiziranje nastave za učenike na bolničkom liječenju u Federaciji Bosne i Hercegovine:

„ZDK prvi omogućio organiziranje nastave za učenike na bolničkom liječenju – Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona donijelo je Pravilnik o organiziranju rada škole u bolnici, čime je po prvi put u Federaciji BiH u jednom kantonu uređen način organiziranja nastave za učenike koji se nalaze na dužem bolničkom liječenju.“ te tražimo da na isti način, kako je bio objavljen predmetni tekst, objavite i ovaj demanti:

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u saradnji sa prof.dr. Mirjanom Mavrak, je od 2005. godine počelo s realizacijom projekta “Škola u bolnici”. Cilj projekta je bio da učenici na dužem bolničkom liječenju pohađaju organiziranu nastavu.

Nakon 12 godina uspješne primjene ovog oblika organizacije nastave, Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju (“‘Službene novine Kantona Sarajevo'”, 33/17) od 2017.godine je uređena nastava u bolnici te prestaje biti projektna aktivnost.  Od 2005. godine, nastavu realiziraju nastavnici Područnog odjeljenja, registriranog u sastavu JU OŠ “Vrhbosna”.

U Kantonu Sarajevo, nastava za hospitalizirane učenike iz cijele Bosne i Hercegovine se realizira na KCUS-u na klinikama: Pedijatrija, Ortopedija, Hirurgija i Dječja psihijatrija. Škola ostvaruje saradnju sa matičnim školama putem potvrda o pohađanju, koje sadrže opis postignuća učenika tokom boravka i rada u bolnici.

Iskreno se radujemo da postoji spremnost vlasti ostalih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine da razumiju potrebu i vrijednost nastave za učenike na bolničkom liječenju te da ovu praksu šire i unaprjeđuju.

S poštovanjem, Direktorica JU OŠ “Vrhbosna” i Područnog odjeljenja “Škola u bolnici” Erzumana Fukelj



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno