Uncategorized

Demant direktorice JU OŠ “Vrhbosna” – ZDK nije prvi omogućio organiziranje nastave za učenike na bolničkom liječenju

Na web stranici www.zenicablog.com je objavljen članak pod naslovom “ZDK prvi omogućio organiziranje nastave za učenike na bolničkom liječenju” (03.07.2019.godine) u kojem se iznose netačne informacije kako u naslovu, tako i u dijelu teksta koji se odnosi na organiziranje nastave za učenike na bolničkom liječenju u Federaciji Bosne i Hercegovine:

„ZDK prvi omogućio organiziranje nastave za učenike na bolničkom liječenju – Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona donijelo je Pravilnik o organiziranju rada škole u bolnici, čime je po prvi put u Federaciji BiH u jednom kantonu uređen način organiziranja nastave za učenike koji se nalaze na dužem bolničkom liječenju.“ te tražimo da na isti način, kako je bio objavljen predmetni tekst, objavite i ovaj demanti:

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u saradnji sa prof.dr. Mirjanom Mavrak, je od 2005. godine počelo s realizacijom projekta “Škola u bolnici”. Cilj projekta je bio da učenici na dužem bolničkom liječenju pohađaju organiziranu nastavu.

Nakon 12 godina uspješne primjene ovog oblika organizacije nastave, Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju (“‘Službene novine Kantona Sarajevo'”, 33/17) od 2017.godine je uređena nastava u bolnici te prestaje biti projektna aktivnost.  Od 2005. godine, nastavu realiziraju nastavnici Područnog odjeljenja, registriranog u sastavu JU OŠ “Vrhbosna”.

U Kantonu Sarajevo, nastava za hospitalizirane učenike iz cijele Bosne i Hercegovine se realizira na KCUS-u na klinikama: Pedijatrija, Ortopedija, Hirurgija i Dječja psihijatrija. Škola ostvaruje saradnju sa matičnim školama putem potvrda o pohađanju, koje sadrže opis postignuća učenika tokom boravka i rada u bolnici.

Iskreno se radujemo da postoji spremnost vlasti ostalih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine da razumiju potrebu i vrijednost nastave za učenike na bolničkom liječenju te da ovu praksu šire i unaprjeđuju.

S poštovanjem, Direktorica JU OŠ “Vrhbosna” i Područnog odjeljenja “Škola u bolnici” Erzumana Fukelj

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem