Biznis

Delta trade: pogrešne informacije u objavi Agencije za sigurnost hrane i medijskim izvještajima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delta trade: pogrešne informacije u objavi Agencije za sigurnost hrane i medijskim izvještajima – Danas je u medijima širom BiH plasiran niz pogrešnih informacija a koje se odnose na mažuran koji je naša firma uvezla u BiH. Neki su čak «uljepšali» naziv proizvoda pa ga nazvali mažuran-origano. Neki su bili još kreativniji pa su umjesto 100kg dodali jednu nulu da bi napravili još atraktivniju priču. Neki nisu ni naziv naše firme znali napisati pa su napisali Deltatrejd.

Mažuram smo uvezli dana 27-02-2017 od holandskog dobavljača Visser & Zoon koji nije proizvođač nego je uvoznik. Mažuram je porijeklom iz Egipta a ne holandski. Začine uvozimo iz EU iz razloga duple kontrole jer se proizvodi pri uvozu u EU obavezno šalju na analizu. Uvoz proizvoda je pratila uredna analiza.

Dana 17-03-2017 godine dobavljač nas je obavijestio da je u mažuramu lot nr. 29/4315 u pakovanju od 1,5kg u Njemačkoj pronađen komadić metala. Originalno pakovanje proizvoda je naime 20kg. Dobavljač je od nas tražio da zaustavimo dalju prodaju ovog proizvoda ili da prekontrolišemo da li je, nama isporučena roba, ispravna. Pošto smo i sami proizvođač hrane, količinu koju smo imali u tom momentu na stanju (30kg) prekontrolisali smo odmah na detektoru za metal i ustanovili da u robi nema metala.

Dobavljača smo obavijestili o obavljenoj kontroli nakon čega nas je isti obavijestio da postoji mogućnost da je metal u proizvod došao u toku proizvodnje kod njemačkog kupca.

U BiH nije pronađen metal u mažuramu, nego je proizvod povučen iz prodaje iz predostrožnosti.

Delta trade d.o.o. Zenica

OBJAVA ASHBIH

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, posredstvom Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena da je u Bosnu i Hercegovinu isporučen proizvod koji predstavlja potencijalni rizik po zdravlje potrošača zbog utvrđenog prisustva komada metala u istom.

PODACI O PROIZVODU:

Naziv proizvoda: Nasjeckani origano (mažuran),

Naziv proizvoda (kao na oznaci): Majoran, gerebelt,

Opis lota: 29/4315,

Pakiranje: 1 kg,

Dobavljač: P. Visser&Zoon BV (NL), Einsteinstraat 30 G, Purmerend 1446 VG, Holandija,

Uvoznik u BiH: Deltatrade d.o.o., Sarajevska 263A, 72 000 Zenica.

U cilju poduzimanja mjera zaštite zdravlja i interesa potrošača, Agencija je svu raspoloživu dokumentaciju dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatražena povratna informacija o poduzetim mjerama i rezultatima kontrole.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno