Sudske klupe

Delić oslobođen optužbe da je ubio starca i staricu

Arnes Delić (22) iz vareškog sela Dragovići oslobođen je optužbe da je počinio teško razbojništvo i nasilje nad dvoje nemoćnih staraca koji su podlegli povredama, saznaje “Avaz” u Kantonalnom sudu Zenica. Dvoje staraca iz sela Ratanj kod Kaknja preminulo je početkom maja prošle godine, nakon što su 21. aprila zadobili teške povrede. U Kantonalnoj bolnici Zenica preminuo je 74-godišnji Nikola Crepulja, a Marica Kristić (79) pola sata nakon njega, u Penzionerskom domu ZDK. Ona je tamo bila smještena nakon relativnog poboljšanja stanja i otpuštanja iz bolnice, a zbog bojazni da bi usamljenost i izolacija u Ratanju bile kobne po nju.

Stanovnici sela Ratanj bili su šokirani i u strahu od noći 21. aprila 2014. godine kada su Nikola i Marica brutalno pretučeni u svom domu. Teško pokretnog starca te gluhu i slijepu staricu sada opet nepoznati razbojnik pretukao je u potrazi za novcem.  Delić je naredno jutro uhapšen te je, prema navodima iz policije, odmah priznao zločin, ali ga je kasnije poricao u Tužilaštvu i Sudu.

– Tužilaštvo nije predočilo čvrste dokaze koji van razumne sumnje ukazuju na Delića kao počinioca – rekao nam je sudija Enes Malićbegović i dodao da je Tužilaštvo najavilo mogućnost žalbe nakon što zaprimi pismeni otpravak prvostepene presude.  Delić je optužen jer je pronađena krvna grupa A, koju ima i on, ali ne u kući napadnutih, nego drugoj, koja je iste večeri opljačkana. Na krvavoj majici pronađenoj u Crepuljinoj kući nije uspješno izolirana krvna grupa. Stručnjaci koje smo kontaktirali šokirani su da tužilaštvo, koje je u suđenju predstavljala tužiteljica Aida Pinjo, nije tražilo DNK analizu, koja je posljednjih godina nezaobilazna u ovakvim slučajevima, nego su se “pouzdali” u vrlo nesigurnu i uopćenu analizu krvne grupe optuženoga.

– Podudaranje krvne grupe koju imaju milioni ljudi i “povijest” ponašanja optuženoga ne mogu i ne smiju biti osnova za ozbiljnu optužnicu – rekao nam je sagovornik iz pravosuđa. Delić je u pritvoru proveo 11 mjeseci i pet dana, a sada će na slobodi dočekati pravomoćnost presude. Ukoliko se Tužilaštvo, iz kojeg za sada nisu komentirali presudu, žali, proces do pravomoćnosti će trajati još nekoliko mjeseci. Nije izvjesno hoće li se Delić odlučiti eventualno tužiti Federaciju zbog perioda provedenog u pritvoru.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/171266/delic-osloboden-optuzbe-za-ubistvo-dvoje-staraca#sthash.q0kSFNy6.dpuf

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem