Zenica

Delegacija Zenice u austrijskom Velsu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija Grada Zenica predvođena gradonačelnikom Husejinom Smajlovićem posjetila je Grad Wels u Austriji u periodu od 24 – 27. februara.
Posjeta je uslijedila po pozivu gradonačelnika Welsa Dr. Petera Koitsa, a program posjete obuhvatao je obilazak Sajma energije, spalionicu otpada koja je ujedno i proizvođač energije, postrojenje prečistača otpadnih voda, kao i posjetu Centru austrijsko-bosanskog prijateljstva smještenom na Trgu Bošnjaka u Welsu kojeg predvodi Zeničanin, hafiz Senad ef. Podojak – inspektor za vjerska pitanja u pokrajini Gornja Austrija.

Posjeta Austriji uvijek je korisno iskustvo. Vozeći se putem prema Welsu, svako malo se vide raštrkane kuće, poljoprivredni objekti i strojevi koji miruju u iščekivanju proljeća i novih radova na polju. Po već uvriježenom mišljenju i iskustvu, očekujemo da je u toj zemlji sve pod konac i na svome mjestu. Ipak, omakne se i tamo pokoja straćara i oronula zgrada, pokoje neuredno dvorište i razbacani ostaci građevinskog materijala, tek da nas podsjeti kako ni na Zapadu nije sve idealno. Ipak, ostaje utisak i uvjerenje da bi nam bilo bolje ugledati se na tu sliku, makar i ne bila više onako savršena kakvu smo je vazda zamišljali.

Dr. Peter Koits, gradonačelnik Welsa, broji zadnje mjesece svoje političke karijere. Dugo je gradonačelnik, tek treći u Welsu od završetka Drugog svjetskog rata. Njegovo veliko iskustvo osjeća se iz svake izgovorene riječi. Zajedno sa hafizom Senad ef. Podojkom, Jusufom, Mirsadom i ostalima iz Džemata Wels izgradio je plodonosnu i primjernu komunikaciju i saradnju. U Welsu postoji i Trg Bošnjaka, a odnosi bošnjačke i austrijske zajednice odvijaju se glatko i bez većih poteškoća.

Ovdje, kao i u većini drugih centara naše dijaspore, ulažu se veliki napori na čuvanju vlastitog identiteta i tradicije. I ovdje, kao i drugdje u dijaspori, najveći identitetski problem je očuvanje maternjeg bosanskog jezika koji polahko ali neumitno ustupa mjesto njemačkom na kojem mlađe generacije lakše komuniciraju i, što je još tužnije, na kojem počinju i misliti. Više je krivaca za ovakvo stanje. Moderno vrijeme donosi teške izazove i za očuvanje jezika, a te izazove treba istražiti, razumjeti i ponuditi kvalitetan odgovor. Zasad se takav odgovor još uvijek traži.

Na sajmu okolišu prijateljskih energetskih tehnologija, sva sila rješenja uglavnom usmjerenih ka korištenju energije sunca i biomase. Električni automobil kompanije BMW izgleda futuristički, karoserija mu je lahka kao pero, od ugljičnih vlakana, ali je zato akumulatorski sistem zauzeo većinu prostora i težine vozila. Tehnologija napreduje, to je istina, ali ovaj automobil ne može u komadu preći ni 200 km bez dopunjavanja baterija. Još će dugo nafta biti glavno pogonsko sredstvo automobila za kojeg kažu da je jedan od najglupljih naprava jer iskorištava svega 15% energije da postigne svrhu za koju je namijenjen.

U spalionici otpada još jedna priča o austrijskoj efikasnosti. Spalionica koja proizvodi energiju, nije napravljena kao elektrana, nego kao ekološko postrojenje čiji je zadatak da u određenoj mjeri riješi pitanje otpada. Napravljena na nekadašnjoj deponiji, ovdje nakon kompletnog procesa spaljivanja i obrade, ostane jedna četvrtina od ukupne otpadne mase koja ulazi u postrojenje. Proces je skup i komplikovan, ali je ekološki prihvatljiv jer u atmosferu ispušta vazduh potpuno oslobođen opasnih materija. Problem predstavljaju teški metali koji se izdvajaju u procesu i koji se deponuju i kasnije koriste na drugim mjestima za neke druge svrhe.

Prečistač otpadnih voda postrojenje je gdje se mehaničkim, hemijskim i biološkim putem otpadne vode prečiščavaju i ispuštaju u rijeku. Na pitanje da li je bilo problema oko lokacije ovog postrojenja, domaćini odgovaraju da se čitav proces dogovarao sa lokalnom zajednicom i da dosad nisu imali protivljenja ljudi niti u pogledu lokacije, niti rada ovog postrojenja.
Vode su u Welsu čiste i pune ribe. Kroz sam grad protiče izuzetno čist potok, a rijeka Traun stanište je mnogih životinjskih vrsta.

Saradnja Zenice i Welsa nastavlja se u maju ove godine kada će Duhački orkestar Welsa prirediti koncert u Bosanskom narodnom pozorištu. Svi su izgledi da bi naša dva grada mogla produbiti započetu saradnju koja sasvim sigurno može oplemeniti živote stanovnika oba naša grada.

Zenica.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno