Politika

Delegacija Vlade ZDK posjetila Općinu Olovo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Nezirom Pivićem i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem posjetila je Općinu Olovo gdje je s općinskim načelnikom Đemalom Memagićem i saradnicima razgovarala o saradnji dva nivoa vlasti i realizaciji zajedničkih projekata.

Premijer Pivić je naglasio da je ovo prva posjeta kompletne nove Vlade jednoj općini te da je cilj posjete da se sagledaju potrebe i usaglase prioritetni projekti koji će se finansirati iz budžeta ovog kantona u 2024. godini.

Najavljeno je da će Vlada podržati izgradnju puta ka odmorištu Zeleni vir i SRC Ajdinovići, koje su važne turističke destinacije u Olovu, općini koja je prošle godine registrovala ukupno 99.684 noćenja, po čemu prednjači u odnosu na mnogo veće gradove kao što su Tuzla, Zenica i Bihać.

Od toga, oko 60.000 noćenja registrovano je u JZU banjsko-rekreativni centar “Aquaterm”, a broj noćenja svake godine raste, zbog čega Općina Olovo planira proširenje kapaciteta ove banje za dodatnih 200 kreveta u čemu očekuje podršku i pomoć Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Na sastanku je najavljeno da će Vlada podržati projekat sanacije regionalnog puta Olovo-Sokolac, uključujući sanaciju dva klizišta i izgradnju mosta, za šta su već osigurana sredstva, kao i nastavak izgradnje obdaništa za što je potrebno osigurati do 400.000 KM.

Općini će biti na raspolaganju i sredstva za povećanje sigurnosti pješaka kroz izgradnju trotoara i pješačkih staza u blizini škola, kao i sredstva za uklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem povećanja mobilnosti osoba s invaliditetom, a u okviru projekata koje će realizovati Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

– Opredjeljenje Vlade je da ima što kvalitetnije odnose i saradnju s jedinicima lokalne samouprave, jer na ovom nivou građani ostvaruju najveći obim svojih potreba. Nastojimo da uvažimo što više zahtjeva sa terena i na taj način omogućimo ravnomjeran razvoj svih općina i gradova u našem kantonu – rekao je premijer Pivić.

Također, najavljena je dalja podrška razvoju poslovne zone, podsticaji za privredu i poljoprivredu, kao i drugi oblici podrške i pomoći s ciljem stvaranja uslova za kvalitetniji život građana Olova.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno