Info

Delegacija u Srebrenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Mirsad Žuga i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak posjetili su danas općinu Srebrenica. Posjetili su i Memorijalni centar Potočari, odali poštu žrtvama genocida te se susreli s predstavnicama udruženja majki Srebrenice. Delegacija se također sastala s načelnikom Općine Ćamilom Durakovićem, koji je i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica. Načelnik Duraković je delegaciju informirao o aktuelnoj ekonomskoj, socijalnoj i političkoj situaciji u Srebrenici. Delegacija se posebno interesirala o toku priprema za obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Pošto je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a Jasmin Duvnjak predlagač nedavno usvojenih dopuna Kaznenog zakona FBiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, razgovarali su o zakonskom reguliranju zabrane negiranja genocida u BiH. To je, kako je rečeno, veoma delikatna tema kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, jer, nažalost, ne postoji dovoljno političke volje na nivou Parlamentarne skupštine BiH za usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida. Spomenute nedavno usvojene dopune Kaznenog zakona FBiH propisuju kaznu od tri mjeseca do tri godine za one koji negiraju genocid i ratne zločine. Zakon nema, podvukli su članovi delegacije, nikakav nacionalni predznak i nije uperen niti protiv jednog naroda. Zakon je način da se s prošlošću suočavamo trezveno, racionalno i odgovorno, da nas prošlost ne bi opterićavala i da bismo gradili sretniju i sigurniju budućnost za sve u BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno