Zenica

Delegacija OMS-a kod muftije Dautovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Uredu Muftijstva zeničkog je održan susret vjerskih čelnika zeničkog kraja, predstavnika u zeničkom Odboru za međureligijsku saradnju i Međureligijskom vijeću BiH sa muftijom zeničkim Ejub ef. Dautovićem. Na sastanku su se okupili predstavnici islamske zajednice, katoličke i pravoslavne crkve, te jevrejske zajednice u Zenici.

– Međureligijsko vijeće BiH je formiralo dvanaest ovakvih odbora u regijama u kojima je to bilo moguće i izvjesno. Drago mi je da smo danas u odboru koji se posebno ističe po aktivnostima, po djelovanju, što naravno ovisi prije svega od vjerskih lidera na terenu, rekao je Emir Kovačević, stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću BiH.

U delegaciji OMS-a bili su predstavnici Katoličke crkve; dr. don Anto Ledić, predsjedavajući OMS-a, don Anto Dominković i fra Zdravko Anđić, Pravoslavne ckrve; paroh zenički Bojan Glišić i đakon Dragiša Cvjetković, Jevrejske općine; Josip Udiljak predsjednik i Jakob Montiljo te sekretari MRV BiH Emir Kovačević i zeničkog OMS-a Kenan Hodžić.

Predstavnici vjerskih zajednica su, kako je istaknuto, željeli da pokažu da se ne okupljaju i upućuju poruke samo kad se dogode incidenti, nego da rade i na prevenciji i dokazivanju da vjerski velikodostojnici mogu i trebaju djelovati zajedno.

– Poruke mira i suživota moramo slati ka džematima, ka pastvi, ka svojim članovima svih vjerskih zajednica uvijek, jer ako se mi ne družimo i ne sastajemo, ne možemo to očekivati ni od naroda na terenu. Namjera nam je da pokažemo da se zajedničkim radom na terenu postiže konkretan uspjeh, rekao nam je savjetnik muftije zeničkog Mevludin Dizdarević.

Kako ističe protojerej pravoslavne crkve u Zenici Bojan Glišić, zajedničko djelovanje je moguće i poželjno u nizu aktivnosti.

– Bilo da su to socijalni slučajevi, kojih ima u svim vjerskim zajednicama i narodima, bilo da se radi o radu sa zajednicom, sa pojedincima, zajednički dijalog, saradnja i kontakt su neophodni, da bi se podigao kvalitet života svih nas, rekao nam je Glišić.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/163084/sastanak-vjerskih-celnika-regije-zenica#sthash.G8su8J8V.dpuf



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno