Politika

Delegacija EU i DEI sa premijerom Galijaševićem: Vlada ZDK uspješno ispunila dosadašnje obaveze u procesu evropskih integracija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija EU i DEI sa premijerom Galijaševićem: Vlada ZDK uspješno ispunila dosadašnje obaveze u procesu evropskih integracija – Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević sastao se danas u sjedištu Vlade sa delegacijom Delegacije EU i Direkcije za evropske integracije BiH, koju je predvodio šef političkog i ekonomskog odjela Delegacije EU u BiH Jan Snaidauf, a koja je boravila u cjelodnevnoj radnoj posjeti Vladi i Skupštini ZDK.

“Kao Vlada smo svjesni obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom da idemo na usaglašavanje zakonodavnog okvira sa EU, tako da smo razgovarali o mogućim kapacitetima, organizacionim i kadrovskim mogućnostima da odgovorimo na ta pitanja. Ocijenjeni smo kao uspješni u dosadašnjem radu i pripremi odgovora na Upitnik EU, kao i odgovora na dodatna pitanja EU. Smatramo da postoji potreba za institucionalnim jačanjem, kroz Ured koordinatora pri Vladi ZDK, kao i svih zaposlenih. Svakako da ćemo ovo koristiti da u horizontalnoj i vertikalnoj koordinaciji sa ostalim kantonima na ovo vrlo važno pitanje odgovorimo na najbolji mogući način”, rekao je premijer Galijašević.

Snaidauf je ocijenio kako je ZDK uspješno izvršio svoje obaveze u dosadašnjim aktivnostima na putu BiH ka EU, naglasivši kako je vrlo bitno da se održi visok nivo spremnosti kantona i u očekivanim pregovorima o pristupanju EU, posebno kada je u pitanju usklađivanje zakonodavstva, s obzirom na nadležnosti kantonalnog nivoa.

“Premijer i Vlada ZDK su pokazali veliko razumijevanje za ova pitanja i same zahtjeve koje proces evropskih integracija donosi, ali ne samo zahtjeve već i koristi koje ovaj proces može donijeti ukoliko se kantoni pripreme na odgovarajući način. Evropska unija će biti uz kantone i pružati pomoć na ovom putu”, poručio je Snaidauf.

Zeničko-dobojski kanton je osmi kanton kojeg je delegacija Delegacije EU i Direkcije za evropske inetgracije BiH posjetila s ciljem da razgovara o kapacitetima i spremnosti za ispunjavanje obaveza na putu ka EU. Tokom posjete održan je brifing za administraciju Vlade i Skupštine ZDK te okrugli sto o kapacitetima i potrebama kantonalne administracije u procesu evropskih integracija.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno