Info

Dautbegović uvodničar na Krugu 99: Potrebna cjelovita reforma pravosuđa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dautbegović uvodničar na Krugu 99: Potrebna cjelovita reforma pravosuđa – Pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini bi trebao biti osnovni temelj društva i bez stabilnog pravnog sistema nema ni stabilne države poruka je redovne sesije Krug 99.

Stajalište struke, ali i uopšte društvene zajednice je kako se moglo čuti da se o izuzetno važnoj temi funkcionisanja pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini ne raspravlja zbog trenutne predizborne kampanje, ali i generalne političke situacije.

“Mi mislimo da sadašnji pravosudni sistem u cjelini i na način na koji je postavljen, a pogotovo na način na koji funkcioniše nije takav da odgovara svojoj zacrtanoj ustavnoj ulozi, a pogotovo ne odgovara jednoj stabilnoj zemlji. Brojni su primjeri o kojima je moguće svakodnevno govoriti, posebno je važno istaći da naš pravni sistem nažalost nije u stanju da zaštiti državu od onoga što predstavlja očit nasrtaj na ustavni poredak”, kazao je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović.

Pravni ekspert Almin Dautbegović smatra da je javnosti neophodno kazati kako je strukturalni dijalog koji je trebao dovesti do konačne reforme pravosudnog sistema u BiH propao i da treba razmišljati o novim načinima kako provesti reformu pravosuđa.

“Za cjelovitu pravosudnu reformu potrebno je stvoriti političke pretpostavke. Najprije bi naši narodi u Bosni i Hercegovini bi se morali dogovoriti koje to vrijednosti treba da čuva pravosudni sistem. Također, ne manje važno, nego možda i najvažnije mislim da bi konstrukciju modela pravosuđa trebalo da urade Bosanci, bez ičije pomoći jer mi to znamo i umijemo. Ovi drugi kada su to radili, čini mi se da nas ne poznaju dobro jer potiču iz drugih regija i kultura i manjkavosti pravosudnog sistema su dijelom dokaz tog nepoznavanja nas”, kazao je Dautbegović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno