Zenica

Dani Filozofskog fakulteta u Zenici: Ovako je počela naša priča

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru manifestacije „Dani Filozofskog fakulteta u Zenici“, kojom se obilježava 30 godina postojanja ove visokoškolske ustanove, danas je održan prigodan program pod nazivom „Ovako je počela naša priča: sjećanje na prvi akademski sat“.

Naime, na današnji dan, prije tačno trideset godina, u teškim ratnim okolnostima prof. dr. Željko Škuljević održao je prvo predavanje na tek osnovanoj Pedagoškoj akademiji u Zenici. Tim povodom prof. dr. Spahija Kozlić i prof. dr. Bernard Harbaš, profesori filozofije na zeničkom Univerzitetu, te književnik Aras Borić, rukovodilac Univerzitetske biblioteke,napravili su svojevrsni hommage legendardnom profesoru Škuljeviću, obilježavajući na taj način i tužnu godišnjicu, pet godina od njegove smrti.

U živom razgovoru s nastavnicima i studentima Univerziteta gosti su se prisjetili brojnih anegdota i prijateljevanja s pokojnim profesorom Škuljevićem, ali i postavili pitanja gdje je danas mjesto akademije u modernom svijetu i šta uopće znači „filozofirati“ u naše vrijeme, u uvjetima poznog kapitalizma i postmodernog svijeta.„Filozofirati znači prije svega živjeti“, složili su se gosti programa podsjećajući tako na ideju samog profesora Škuljevića koju je često isticao – mišljenje i govor o mišljenju uvijek je iznova potrebno vraćati među ljude, na trg, u kafanu, u učionicu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno