Info

Danas se obilježava Međunarodni dan žena

Danas se obilježava Međunarodni dan žena – U svijetu se danas raznim manifestacijama obilježava Međunarodni dan žena kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost između žena i muškaraca. Taj praznik ustanovljen je u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Chicagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Inicijativu za taj praznik dala je njemačka feministkinja i članica socijalističke stranke Clara Zetkin, a prvo obilježavanje Dana žena je bilo 1911. u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Danskoj. Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

U BiH će 8. mart biti obilježen brojnim aktivnostima. U Sarajevu konferencija “Većim koracima ka ravnopravnosti spolova – zajednička obaveza” u organizacij Agencije za ravnopravnost spolova BiH, zatim i Marš za ženska prava, izložba “Mir sa ženskim licem”, ali i kampanja “Ne samo danas” – čiji je glavni cilj skretanje pažnje javnosti na društveni problem nasilja prema ženama koji bi trebao da je u fokusu svih 365 dana u godini.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem