Info

Danas je Vaskrs

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas  obilježavaju najveći praznik Vaskrs – uskrsnuće Isusa Krista, pobjedu života nad smrću. Po vjerovanju, Isus Krist je vaskrsao trećeg dana nakon smrti. Zato se vjernici pozdravljaju riječima “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”. S obzirom na to da se Vaskrs ove godine praznuje u vrijeme krize koronavirusa, a mjere koje vlade u čitavom svijetu pa i u BiH donose utiču na sve aspekte života, pa tako i duhovnog. Vjerski obredi reducirani.

Vaskrs se obilježava tri dana. Veliki petak (u crkvama toga dana nema službe), Velika subota i Vaskrs. Obilježavanje počinje ponoćnim liturgijama kojima se završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja, ali će zbog pandemije koronavirusa i mjere zabrane okupljanja, vjernici Svetu liturgiju pratiti putem medijskih servisa, iako je suština liturgije evharistija, odnosno pričešće. Nakon liturgije, ukućani se okupljaju oko bogate trpeze sa ukusnim jelima i slatkišima, ali dječija radost je u ofarbanim jajima. Kao simbol obnavljanja prirode i života, jeje je i simbol radosti za one koji ga daju, ali i koji ga primaju. Po predanju, prva jaja caru Tiberiju poklonila je Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju.

(foto RTVZE)

Jutros su u crkvi Rođenja Presevete Bogorodice U Zenici svetu vaskršnju liturgiju služili svećenici ovog zeničkog Hrama, Dražen Anđić, Marko Maleš i đakon Pavle Maksimović. Ovo misno slavlje održano je uz epidemiološke mjere sa znatno većim brojem vjernika nego prošle, prve pandemijske godine. Prema riječima vjerenika Vaskrs je radostan dan, praznik koji okuplja porodice, komšije i prijatelje za bogatom trpezom, ali i praznik koji ulijeva nadu u ova teška pandemijska vremena. Uz neizostavna šarena, posebno crvena jaja, kao simbol radosti i vaskrsenja, simbol života i nade Vaskrs se danas slavi druženjem, posjetama rodbini i komšijama.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno