Info

Danas je prvi dan jeseni, trajat će šest minuta duže nego prošle godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jesen je ove godine nastupila noćas, tri sata poslije ponoći po srednjoevropskom vremenu, a trajat će do 21. decembra kada će biti prvi dan zime.

Jesen na sjevernu Zemljinu poluloptu dolazi 266. dana 2022. godine u 38. sedmici (u tom trenutku proći će 72,88 posto ove godine). U istom trenutku, na južnoj Zemljinoj polulopti počet će proljeće.

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, presječe nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu.

Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Stručno i preciznije, dolazak jeseni se definiše kao momenat kada centar Sunčevog diska dospe u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati.

Jesen će ove godine trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta, a interesantno je što je to šest minuta duže nego prošle godine.

U petak, prvog jesenjeg dana Sunce izlazi u 6.26, a zalazi u 18.34 sati.

U Bosni i Hercegovini je, sudeći prema vremenskim izgledima, jesen stigla i nešto ranije, dok su u pojedinim područjima sa većom nadmorskom visinom gdje je tokom vikenda pao snijeg – pejzaži donijeli pravu zimsku, idiličnu sliku.

Shodno niskim temperaturama koje u Bosni i Hercegovini, konkretno u Kantonu Sarajevo, traju već nekoliko dana, od jučer su KJKP “Toplane” počele sa grijanjem stanova i stambenih jedinica koje su na njihovom toplifikacionom sistemu, tako da nema sumnje da se u našoj zemlji jesen osjetila i mnogo prije njenog zvaničnog kalendarskom računanja.

Trend temperatura ispod prosjeka za ovo doba godine nastavit će se i u narednim danima, danas i sutra sunčano i bez kiše, a drugog dana vikenda vremenske prilike uslovit će kišu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno