Naše

Dan zaštite okoliša – spominjati ili ne?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dan zaštite okoliša – spominjati ili ne? – Pošto je u BiH mnogo šta upitno, pa tako i spominjanje svjetskog dana zaštite okoliša, koji se bavi jednim od osnovnih prava čovjeka – prava na život i zdrav okoliš, svaki put sam u dilemi da li se javljati tim povodom sa komentarom. Pa ipak, čisto da umirim svoju savjest i svijest onih kojima nešto znači ova borba i obaveza dobijena osnivanjem Aarhus centra u Zenici, napisah par riječi.

Svjetski dan zaštite okoliša (eng. World Enviroment Day ), 5.juni se slavi u preko 140 zemalja svijeta od 1972.g. i najvažniji je dan UN-ovog poticanja ekološkoj borbi na području zaštite okoliša. Na taj dan je u Stockholmu na UN-ovoj konferenciji o ljudskom okolišu donesena odluka o pokretanju UN-ovog programa za očuvanje okoliša i svake godine se obilježava pod drugim sloganom. Ove godine je tema  “Slavimo biološku raznolikost”. Kao i obično, doprinos BiH je primjetan i nezavidan i svake godine sve impresivniji, naravno u onom negativnom smjeru. Radi informacije navedimo neke domete :

  • zvanično smo postali najzagađenija država u Europi po stanju kvaliteta zraka u 2019.g.,
  • među prvih deset gradova po zagađenju zraka u Europi, četiri su iz BiH ( Zenica, Tuzla, Lukavac, Sarajevo ),
  • u BiH prijevremeno umre preko 3500 ljudi svake godine zbog zagađenja okoliša,
  • od ranije smo drugi u svijetu po broju umrlih od posljedica zagađenja ( podaci WHO ),

Na državnom nivou još smo bolji :

  • enormna je devastacija okoliša sjećom i krađom drveta iz šuma,
  • enormna je devastacija uzurpacijom vodotokova izgradnjom malih i mini HE,
  • enormna je uzurpacija vodotokova i izvora pitke vode, šteta ispuštanjem otpadnih voda,
  • enormne su štete izazvane požarima na poljoprivrednom i šumskom terenu,
  • enormne su štete zagađenjem tla, bacanjem otpada, divljim deponijama, industrijskim deponijama,
  • zavidno je uništavanje biodiverziteta naprijed navedenim radnjama, lovom i krivolovom divljači, uništavanje flore i faune u vodotokovima, požarima u prirodnim parkovima,

Na lokalnom nivou, u Zenici takođe imamo “zavidne” rezultate :

  • Po izvještaju FHMZ za 2019.g. Zenica je u BiH učvrstila prvo mjesto po zagađenju zraka,
  • U Zenici i ZDK zbog zagađenja okoliša svake godine prijevremeno umre preko 800 građana,
  • Sa 15 godina zakašnjenja je donesen Akcioni plan zaštite zraka u ZDK,
  • Iako su bile dostignute vrijednosti za proglašenje uzbuna u nekoliko situacija zbog zagađenja zraka 2019.g. u Zenici, ista nije oglašavana. Razlozi su poznati.
  • Iako već 7 godina postoji oprema za mjerenja aromatskih ugljovodonika ( benzen i benzoapiren ) u Zenici ova mjerenja nikad nisu urađena. Razlozi su takođe poznati.
  • Neka mjerenja ( taložni prah ) su obustavljena poslije 40 god. kontinuiranog mjerenja.
  • Usvojeni plan LEAP nikad nije realizovan, a KEAP usvojen 2017.g. je u razdoblju do 2020.g. simbolično realizovan. Komisija za pračenje realizacije KEAP-a nakon formiranja se još nikad nije sastala,
  • Pozicija Federalne inspekcije u Zenici je slobodno možemo reči – reklamna, Za bilo kakvu kontrolu u Mittalu se mora unaprijed najaviti datum dolaska i razlog kontrole.
  • Od federalne inspekcije u Zenici, slobodno se može konstatovati da su građani imali simboličnu korist.

Na državnom nivou se decenije čekaju usvajanja i donošenja zakona iz oblasti zaštite okoliša

Takvu sudbinu ima novi Zakon o zaštiti okoliša, Zakon o kvalitetu zraka, Zakon o kontroli upotrebe i prodaje duhana,… koji čekaju okončanje parlamentarne procedure i naravno milost državnih organa i interesnih lobija, jer je državi važniji prihod od akciza na duhan, gorivo.

Uz ovakvo stvarno sumorno stanje na lokalnom i državnom nivou, svaka globalna priča postaje irelevantna i suvišna. U tom svjetlu i pojava pandemije koja je izazvala globalni potres i koja će izazvati ogromne ekonomske posljedice je samo još jedna karika u slici poremećenih i narušenih odnosa ljudske populacije i okoliša, po svim aspektima. I koja će sigurno uvjetovati promjenu ponašanja svih nas i prema okolišu i planeti Zemlji i to odmah u svim oblastima našeg okruženja. Ljudska civilizacija more reagovati hitno i odgovorno inaće nas neće biti.

Dragi građani, sretan nam Dan zaštite okoliša, onog od kojeg ovisi imamo li budučnost.

Za Eko forum Zenica – Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno