Info

Dan sjećanja na holokaust

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnji dan sjećamo se žrtava, preživjelih kao i njihovih obitelji koje zaslužuju priznanje patnje i solidarnost cijeloga društva. U svijetu i danas osjećamo posljedice zločina počinjenih u toku Drugog svjetskog rata, neposredno nakon njegovog završetka te brojnih nepravednih poslijeratnih političkih procesa.

Danas, kada iza sebe imamo strašne zločine Holokasuta i Genocida, valja nam ponovo preispitati savjest društva i neprestano razvijeti Kulturu sjećanja kako nebismo opet ponovo dožiljavali nova stradanja i nove patnje. Potrebno je danas, više nago ikada prije, sjećajući se na žrtve Holokasuta, moliti za mir u Svetoj Zemlji te i u cijelomu svijetu.

Osuđujemo sve zločine te svaku relativizaciju zločina i tražimo ubrzanje istraživanja činjenica o svim zločinima, kako onih za vrijeme Holokausta tako i ovih u našoj bližoj prošlosti.
Pozivamo Ministarstvo kulture, odrazovanja i sporta na pokretanje stručne rasprave posvećene osmišljavanju dugoročne politike razvoja Kulture sjećanja, te na dodatno poticanje razvijanja formalnih i neformalnih obrazovnih programa inspiriranih sudbinama stradalih.

Smatramo da svim nevinim žrtvama dugujemo poštovanje, a novim generacijama obrazovne programe temeljene na činjenicama, kako bi im pomogli da prepoznaju ideje i pokrete koji zatiru ljudska prava i slobode i kojima su ljudi samo sredstvo, te kako bi ih naučili da im se suprotstave prije nego se takve ideje pretvore u potencijalne zločine.

Kenan Hodžić
Sekretar OMS-a



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno