Zenica

Dan radioamatera obilježen i u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom svjetskog dana radioamatera 18.aprila (World Amateur Radio Day (WARD 2015) članovi radio kluba Zenica E711EZC zajedno sa kolegama iz drugih gradova su prigodnim aktivnostima obilježili ovaj 90. rođendan.

1.OSNIVANJE KANTNALNE RADIO MREŽE ZA OPASNOST -RMZO ZDK(koordinaciono tijelo)
2.UČESTVOVANJE NA UKT-VHF TAKMIČENJU E7 Activity

-18.aprila,u Zenici, u prostorijama radio kluba “Zenica” je održana osivačka Škupština koordinacijskog tijela za rad u vanrednim prilikama pod nazivom “RADIO MREŽA ZA OPASNOST Zeničko-dobojskog Kantonaskraćeno RMZO ZDK. Na Skupštini su prisustvovale delegacije iz radio klubova:”Kakanj”(E73EKK), radio kluba “Zenica”(E71EZC), te radio kluba “Zavidovići (E74CMN).

RMZO manager Asocijacije na nivou Bosne i Hercegovine Dr.Samim Konjicija (E74KS) zbog poslovnih obaveza na ETF nije bio u mogućnosti prisustvovati Sjednici, ali smo elektronskim putem bili u komunikaciji.

Dnevni red prijedloga Sporazuma-Statuta koji je bio unaprijed pripremljen je jednoglasno usvojen, te se pristupilo izboru rukovodstva i odgovornih operatora,zvaničnog obilježja kao i sistema rada i termina provjera veza u normalnih uslovima.Dogovoreni su i termini godišnjih vježbi na nivou ZDK.

Napomena:RMZO ZDK je pod ingerencijom  E71EZC-E73EKK-E74CMN,
nadzorni Odbor:U.O. radio klubova

Izbor rukovodstva i operatora:

-Predsjednik RADIO MREŽE ZA OPASNOST Zeničko-dobojskog kantona: Alen Ruvić,prof.(E71AR)
-Glavni operator upravne stanice sa sjedištem u Zenici PPS-E71EZC: Alen Ruvić(E71AR)
                                                                                      zamjenik:Alem Raković(E70RA)
-Glavni operator RMZO stanice “RK Kakanj” E73EKK:Rasmin Čolak (E73CRK)
                                                              zamjenik:Ahmed Halilović (E75AHK)
-Glavni operator RMZO stanice RK “Zavidovići” E74CMN:Aljo Alimanović (E74T)
                                                              zamjenik:Ahmed Šehić (E77ASB)

RADIO KLUB “ZENICA”,povodom svjetskog dana radioamatera i podršci takmičenju u organizaciji ARABiH je učestvovao a UKT-VHF takmičenju E7 Activity u kategoriji CW, SSB, FM multioperator, single tx, low power.
Učešće je bilo i ekspeditivnog karaktera jer po prvi put nije rađeno sa lokacije Smetovi,nego sa kote “Zmajevac 550mnv.”gdje su najmlađi članovi uz održavanje radio veza imali priliku od starijeg kolege veterana upoznati se sa vještinama preživljavanja u prirodi koju je demonstrirao Edber Tahmiščija (E75DTE)–jestivo-otrovno bilje, crpljenje vode iz biljaka, opasnosti u šumi, način na koji od mrava iskoristiti korisne kiseline za preživljavanje i sl.,.
Također je radiooperator E70RA Alem Raković koji je ujedno i član GSS-a demonstrirao djeci vještine postavljanja antena na visokim stablima kao i spuštanje sa stabala putem konopca i karabinjera. Hvala također g.Saudinu Isakoviću na pomoći vezano za traženje (noć prije) sigurne lokacije.

Što se tiče samog takmičenja, takmičenje se sastoji iz nekoliko perioda te smo prvi period uspješno uradili s obzirom na lokaciju sa koje smo radili.

S poštovanjem, RK Zenica E71EZC Tahmiščija Edber (E75DTE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno