Zenica

Dan civilnih žrtava rata ZDK

Dan civilnih žrtava rata ZDK
Dan civilnih žrtava rata ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obilaskom porodica i učenjem jasini šerifa i kelimei tevhida za sve ubijene obilježava se 29.oktobar – Dan civilnih žrtava rata Zeničko-dobojskog kantona. Na ovaj datum 1993. godine u Maglaju je poginulo 15 ,a ranjeno 16 civila.

Podaci govore da je u proteklom ratu na području Kantona ubijeno 1 220, a u Zenici 178 civila. I nakon više od 20 godina socijalni status porodica nije riješen, a ono što ih najviše boli jeste što na većini mjesta stradanja nikada nisu postavljena spomen obilježja.

Prije 22 godine u Maglaju je poginulo 15 civila ,od čega četvoro djece , dok su čekali u redu ispred pumpe za vodu.Petnaest dana ranije u Zenici je poginulo 8 civila, od kojih je najmlađi Irfan Šehić imao 6 godina.

Njegova majka Advija i predstavnica udruženja civilnih žrtava grada Zenice, Hedija Ganić-Trako, ističu da nakon toliko vremena najviše boli činjenica što se na ovom, ali i nekim drugim mjestima stradanja, nikada nije dozvolilo postavljenje spomen obilježja.

U Udruženju porodica civilnih žrtava rata grada Zenice u nekoliko su navrata ukazivali da za granatiranje civilnih ciljeva tokom rata još uvijek niko nije odgovarao pred pravosuđem u BiH, unatoč činjenici da je istragu o ovom i drugim zločinima preuzelo Tužilaštvo BiH.

Centralna menifestacija obilježavanja Dana civilnih žrtava rata ZDK bit će održana sutra u Maglaju. (R.Š. RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno