Biznis

Dalipagić: Od 2021. bez rominga među zemljama Zapadnog Balkana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dalipagić: Od 2021. bez rominga među zemljama Zapadnog Balkana – Na digitalnom samitu u Beogradu koji će biti održan 4. i 5. aprila 2019. godine, biće potpisan Sporazum o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana, koji će se početi primjenjivati od 1. jula 2019. godine. Potpisnik Sporazuma u ime BiH biće Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i komunikacija, koji govori o značaju ovog Sporazuma.

RSE: Kao potpisnik Sporazuma u ime BiH, molim Vas da kažete koje će on koristi donijeti građanima?

Dalipagić: Sporazum će građanima zemalja Zapadnog Balkana – Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova donijeti značajne benefite u dvije faze, odnosno niže cijene međusobnog telefonskog saobraćaja.

U prelaznom razdoblju, tokom dvije godine – od 01.07. 2019. do 01.07.2021. cijene mobilnog telefoniranja – kada se nalaze u tzv. roamingu, će biti niže u prosjeku za 80 posto, nego što su sada. Nakon toga, od 01.07. 2021. u ovim zemljama se roaming u potpunosti ukida. Potrošači će tada plaćati identične cijene onima koje plaćaju unutar svoje matične mreže. Kao što je poznato, Sporazum će biti potpisan u Beogradu, na Samitu koji će se održati 4. i 5. travnja ove godine.

SE: Niže cijene telefoniranja ne odnose se na Hrvatsku, jer je ta zemlja članica Evropske unije a Sporazum se odnosi na zemlje Zapadnog Balkana. Da li je naredna stepenica postizanje Sporazuma sa državama EU?

Dalipagić: Evropska komisija je bila posvećena dogovoru za ukidanje roaminga na zapadnom Balkanu, uz navođenje da će se nakon toga otvoriti i pitanje nižih cijena mobilne telefonije između članica i nečlanica EU. U pregovorima koji su viđeni tokom postizanju Sporazuma između Evropske komisije i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana, obećano je da će se nakon potpisivanja Sporazuma u Beogradu, pristupiti postizanju dogovora o ukidanju roaminga između balkanskih i država EU. Nadam se da će to ići u nekom primjerenom roku i da neće trajati skoro deset godina koliko je vremena bilo potrebno članicama EU da se međusobno dogovore. Očekujem da se mi nećemo toliko dugo usaglašavati s Evropskom unijom. Ako se taj ugovor potpiše, to će tek biti prave pogodnosti i pravi benefiti za građane zemalja Zapadnog Balkana.

RSE: Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je i odluku o uvođenju 4G mreže. Kakva je planirana dinamika za uspostavu ove mreže i postotak pokrivenosti teritorije?

Dalipagić: I ta odluka, odnosno dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra, uprošteno Mreža G4, usvojena je na posljednjoj sjednici Vijeća ministara, prije nekoliko dana. Dozvola će se izdati licenciranim telekom operaterima a to su BH Telekom, Eronet i M:tel, na 15 godina. Oni su dužni da u proračun BiH uplate naknade u visini od 17,5 miliona KM u pet jednakih rata od 2019. do 2023. godine. Taj novac će se korisiti za za razvoj sektora komunikacija i transporta u BiH. U roku od pet godina telekom operateri su dužni da pokriju mobilnim internetom 95 posto putnih komunikacija – auto ceste, magistralne i brze ceste, kao i prateće objekte na tim prometnicama kao što su tuneli, mostovi, podvožnjaci, nadvožnjaci itd.. Pretpostavljamo da će za pet godina 75 posto ukupne teritorije BiH biti pokriveno ovom mrežom a u potpunosti, nekoliko godina iza toga.

RSE: BiH je među malobrojnim zemljama koje još uvijek nemaju 4G mrežu?

Dalipagić: BiH, u pogledu brzine interneta, bila je u crnoj komunikacijskoj rupi kao jedina zemlja u Evropi koja je ostala na 3G mreži. U svijetu smo među samo četiri zemlje koje još uvijek koriste 3G mrežu… Ali, nadam se da sada hvatamo priključak sa drugim zemljama od kojih mnoge već rade na mrežama s mnogo većim brzinama, odnosno na 5G mrežama.

Gordana Sandić-Hadžihasanović

slobodnaevropa.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno