Ljudi

Dado Ruvić: Video izložba sa 500 lokacija kao poklon svima koji vole Bosnu i Hercegovinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Već godinama jedno od najprepoznatljivih imena u svijetu fotografije i video produkcije je Dado Ruvić, fotograf sa adresom prebivališta u Zenici. Dado Ruvić je rođen 26. avgusta 1989. godine u Doboju. Povod razgovora je video izložba koju Ruvić organizuje 22.11. u 19h u Muzeju grada Zenice.

“U osnovnoj školi počeo sam se baviti videom, ali da bi bolje savladao osnove vizuelnog, počeo sam se baviti fotografijom u kojoj sam i dan danas zajedno sa videom. Fotografija me dovela da najvećih svjetskih medija, a video još dalje. U mojoj struci to zanimanje se zove “vizuelni novinar”, današnji vizuelni novinar multimedijalno izvještava sa terena, a to uključuje sve medije (Foto, video i tekst). Danas je jako mala granica između fotografije i videa, tehnologija je učinila svoje” izjavio je Ruvić.
Nakon što je na početku karijere bio saradnik raznih novina, portala i magazina u BiH, Ruvić je postao fotoreporter i saradnik svjetskog velikana Reutersa. Ipak, pored stotina fotografija i videozapisa koji su objavljeni na desetinama medija širom svijeta zahvaljujući njegovoj saradnji sa Reutersom, Dado Ruvić je u Bosni i Hercegovini postao prepoznatljiv sa svojim projektom dron.ba, tačnije sa snimcima ljepota BiH iz zraka.
“Preko 850.000 kilometara pređenih u autu imam, oko 90% od toga sam prešao kroz našu zemlju. Svaki pedalj ove prelijepe zemlje znam i svaki put iznova se zaljubljim u nju. Kada čovjek misli da se zasitio, da poznaje put kojim je prošao prethodnih dana, uvijek nešto novo iznenadi. Prije nego smo počeli raditi serijal na televiziji vidjeli samo da imamo dobar feedback na internetu. Bilo mi je žao da generacija mojih roditelja koji većinom nemaju pristup internetu ne doživi ono što doživljavamo mi i internet publika. Cijeli serijal, kampanju, sve smo prilagodili televiziji. Emisije, kratke forme, imaju ogromnu gledanost. Prepoznatljivi smo u svakom kutku BiH zahvaljujući televiziji N1, ali i ljepotama BiH.
Upravo mi se nakon nekoliko godina ostvario jedan mali san, a to jeda napravim video izložbu u muzeju. Uvijek sam se trudio ići naprijed i ovaj put uspio da dašak modernih tehnologija stigne i u muzej. Izložba je poklon svima koji vole ovu zemlju, a ja ću vam ovom video izložbom pokazati zašto je jedinstvena, posebna, najljepša i zašto je nju lako voljeti. Pozivam sve one koji budu u prilici da dođu u Muzej grada Zenice / Zenica City Museum, 22.11.2022 u 19:00 sati i pogledaju sve ono što je nastalo posljednjih 8 godina na preko 500 lokacija u cijeloj Bosni i Hercegovini.”

 

“Narednu godinu ova izložba putuje kroz BiH, a cilj nam je završiti je u Sarajevu. Svakako projekat “Ljepote BiH” ili “Nju je lako voljeti” nastavlja se snimati na novim lokacijama, ali u nešto drugačijoj formi, a gdje ćemo je prilagoditi i mlađoj publici” dodao je Ruvić.

Fotografija je prije par decenija postala sastavni dio medija i života, danas video, pogotovo kratki videozapisi, postaju najjači medij i samim time mijenjaju budućnost medija.

“Došli smo u doba kada novu generaciju, kao što je moju, ne može zadovoljiti serija od nekoliko fotografija kao nekada. Mislim da su budućnost kratka, brza, jasna videa gdje sadržaj od 15 minuta, spakujemo u 15 sekundi. Naša videa već smanjujemo sa 5, 3 minute na ispod 60 sekundi … Ljudi nemaju vremena, a sadržaja je previše. Jako je teško doći i uzeti dio pažnje gledaocu, a sadržaj mora biti vrhunski.”

Cilj izložbe koju će Ruvić održati u Muzeju grada Zenice je upravo da prezentuje sve svoje radove tokom godina ujedinjene u jedan film.

“Od početka se usmjerujem u dokumentarne forme, televizijske emisije i programe, a za koje svakodnevno stvaramo sadržaj, tako da se ne vidim u komercijalnim filmovima niti formama.”

You Tube Kanal: https://www.youtube.com/@dronba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno