Zenica

Đački dom u Zenici već popunio 95, od ukupno 100 raspoloživih kreveta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Đački dom “Nedžad Ibrišimović” Zenica već sada je skoro popunio svoje smještajne kapacitete za narednu školsku godinu, ali direktor te kantonalne ustanove Ermin Zukić u izjavi za Fenu najavljuje kako bi do početka nove školske godine mogli popuniti svih 100 kreveta.

U svim će sobama, a što je standard koji su uspostavili za vrijeme protekle pandemije koronavirusa, biti smješteno samo po dvoje učenika zeničkih srednjih škola.

– Putem javnog poziva popunili smo 95 kreveta, ali očekujemo da nam se jave zenički sportski kolektivi za smještaj svojih članova i srednjoškolaca. Na raspolaganju imamo 50 soba, koje svaka imaju i televizijski prijemnik i kablovsku televiziju, dok su kupatila zajednička – na svakom paviljonu.

Instaliranjem solarnih ploča osigurali smo da naši štićenici imaju stalno toplu vodu. Ovih ćemo dana opremiti i fitnes salu – kaže Zukić.

Dom je prošle godine, zbog velikog poskupljenja cijena osnovnih životnih namirnica te drugih usluga, bio prisiljen da uveća cijenu smještaja, ishrane na bazi tri obroka te vaspitno-pedagoškog rada sa 187 na 200 KM, koju neće mijenjati za novu školsku godinu.

– Na smještaju ćemo imati učenike svih zeničkih srednjih škola, ali je i ove godine, već tradicionalno, najviše učenika Medicinske škole. Od ukupno 95, dvije trećine, odnosno 63 učenika pohađaju tu školu.

Svi srednjoškolci su iz općina i gradova Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona, dok više nemamo učenika iz Bihaća, Livna, Tomislavgrada… Proteklih smo godina imali đake i iz još nekih kantona, ali sada samo iz ZDK-a i SBK – kaže Zukić.

Dom na smještaju ima sedam đaka sa poteškoćama u razvoju, koji pohađaju Srednju školu za stručno obrazovanje i radno osposobljavanja Zenica, a za koje smještaj plaćaju centri za socijalni rad iz gradova i općina koji su ih uputili na školovanje. Cijena smještaja za njih iznosi 350 KM.

Dom je, zbog odlaska u penziju, dobio saglasnost za prijem dva nova odgajatelja, jednog kuhara i čuvara. U vaspitno-odgojnom radu angažirana su ukupno četiri vaspitača.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno