Info

Đaci u ZDK-u koji se obrazuju na bosanskom jeziku od srijede na raspustu, do 31.marta bez online nastave

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta dalo je instrukciju da se od 25. do 31. marta na području tog kantona realizira proljetni raspust za osnovce i srednjoškolce pa se u tom periodu neće realizirati ni konsultativna nastava uz primjenu informaciono-komunikacijskih tehnologija – potvrdio je za Fenu resorni ministar Spahija Kozlić.

-Na raspust u ovom terminu neće sve škole, odnosno ovo je termin za škole koje izvode nastavu po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku. Škole koje izvode nastavu prema Nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, na proljetni odmor idu od 9. do 14. aprila, odnosno za vrijeme uskršnjih blagdana – istakao je ministar Kozlić, napomenuvši da u tom kantonu ukupno ima 67 osnovnih i 35 srednjih škola.

Kantonalno ministarstvo obrazovanja, nakon što je zbog pandemije koronavirusa 12. marta do daljnjeg prekinulo nastavni proces, već sutradan je naložilo da se od 16. marta nastavni proces u tom kantonu nastavlja realizirati uz primjenu informaciono-komunikacijskih tehnologija.

-Odlučili smo se realizirati jednosedmični proljetni raspust, koji se nalazi i u našem godišnjem nastavnom planu i programu. Na ovaj će način djeca ponovo ostati kod kuća, ali će se malo odmoriti od ove situacije. Nastavnici će se također odmoriti, a nakon okončanja raspusta odlučit ćemo šta dalje – kaže ministar Kozlić.

Nakon proljetnog raspusta odlučit će se, najavljuje on, kada će biti okončana školska godina u tom kantonu.

-Možda će trebati nadoknaditi samo određene vidove nastave, ali školska godina će biti okončana i svima će biti priznata – podvukao je Kozlić.

Škole su, ističe, dobro reagirale i snašle se te su pokazale i veliki entuzijazam u primjeni “različitih vidova komunikacije i platformi“ u konsultativnom nastavnom procesu, koji se uspješno realizira u svim školama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno