Info

Da li se bh. građani odjavljuju sa biroa prilikom zaposlenja u inostranstvu?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sve je više građana Bosne i Hercegovine, koji u potrazi za boljim primanjima i uvjetima rada, napuštaju našu državu, te sreću pronalaze najčešće u zemljama zapadne Evrope. Provjerili smo da li se oni prilikom odlaska i odjavljuju sa biroa.

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine trenutno posreduje u zapošljavanju naših građana u inostranstvu u dvije države, Sloveniji i Njemačkoj.

– Svo zapošljavanje u Sloveniji odvija se putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dok za Njemačku imamo dozvolu za posredovanje samo osobama sa završenom srednjom medicinskom školom općeg ili pedijatrijskog smjera, koje imaju položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika na minimum B1 nivou, prema evropskom referentnom okviru za jezike – navode iz Agencije.

Osobe koje odlaze na rad u inostranstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema njihovim riječima, uredno su odjavljene sa biroa nezaposlenih, te imaju prava na radu u navedenim državama kao i domaća radna snaga u tim državama.

– Za osobe koje odlaze u inostranstvo mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH mi nemamo podatke jer te osobe nisu dužne nigdje da evidentiraju svoj odlazak – pojasnili su.

Kako kažu, u dosadašnjem toku realizacije Sporazuma o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Sloveniji najviše su se tražili radnici iz Bosne i Hercegovine sa sljedećim zanimanjima: vozači (razne kategorije uključujući i međunarodni transport), varioci, armirači, zidari, elektroinstalateri, bravari, fasaderi i građevinski radnici.

Od 2013. do kraja juna ove godine za rad u Sloveniji izdato je ukupno 92.690 radnih dozvola našim građanima, dok je za rad u Njemačkoj tokom istog perioda izdato ukupno 6.614 posredstvom Agencije.

Prijava na evidenciju nezaposlenih Službe za zapošljavanje je lično pravo svakog nezaposlenog građanina, pa samim tim tako i odjava. Tako da se građani odjavljuju sa evidencije prilikom zaposlenja u inostranstvu, ali ne uvijek i ne svi, kazala je Amela Makul, stručni savjetnik za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

– Pojedini nezaposleni odlaze, a da pri tom ne jave Službi promjenu statusa (iako su to dužni prema Zakonu o posredovanju i materijalnoj i socijalnoj sigurnosti FBiH, po kojem mi radimo), te ih mi nakon nekog perioda odjavimo, a da ne znamo razlog njihovog nejavljanja – navela je Makul.

Ona dodaje kako postoje i građani koji se uredno odjave prilikom odlaska i zaposlenja u inostranstvu.

– Prema našoj statistici, takvih je bilo od početka godine do kraja jula 2022. negdje oko 1.300 – kaže Makul.

Autor: faktor.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno