Info

Da li je Bosna i Hercegovina ‘antivakserska’ država?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U državi smo koja bi po tempu imunizacije, samo gledajući Balkan, mogla nositi epitet ‘antivakserska’, koja još nema direktnu kupovinu vakcina, a bližimo se početku jula. Korona virus je pokosila oko 10.000 života za godinu dana. Po broju mrtvih treći smo na svijetu. Po broju vakcinisanih, stručnjaci tvrde, iza Etiopije i Gane.

Ne postoji precizna evidencija koliko je osoba vakcinisano u ovoj državi. Tražili smo ovu statistiku danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH, no za sada je nismo dobili. Prema posljednjim informacijama Radija Slobodne Evrope oko 190.000 osoba u BiH primilo je prvu dozu, dok je oko 50.000 osoba primilo i drugu dozu. Prevedeno u postotke, sramotno :

oko 7% osoba je primilo jednu dozu, a oko 2% obje doze.

Istovremeno, malo koga više interesuje pandemija jer ‘dosta više priče o tome’, ljeto je, more, plaže, provodi. Čekamo kada će ‘sudija svirati kraj’, ne pitajući se kako i pod kojim uslovima!?

Početkom jula smo bez kontinuiteta vakcinacije i najstarijih i najugroženijih kategorija stanovništva, dok se u Evropskoj uniji izdaju certifikati za potpuno, ponovno slobodno kretanje svih vakcinisanih.

Ko može i želi hrli u susjednu Srbiju po doze zaštite. Kod komšija se pokušava dostići 50 i više posto imuniziranih, ubrzanom promocijom pred jesen.

“Ovo nije vakcinacija, za kolektivni imunitet treba nam 4,5 miliona doza vakcina”, rekao je za N1 prof.dr. Jasenko Karamehić, svjetski prizanti imunolog i predsjednik Udruženja imunologa Bosne i Hercegovine.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić u međuvremenu nam je poručio: ‘Mi u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, potrčali prvi i bili neki pokusni kunići. Neke države su to prihvatile, Mađarska, Srbija, Izrael.’

Mi statistički imamo oko 3 miliona stanovnika, kroz statistiku moramo gledati i potrebu za vakcinaciju – nasuprot politike, mišljenje je medicine.

“70 posto od tog broja treba vakcinisati, dakle oko 2 miliona i 200 hiljada stanovnika, pomnožite to sa dva (dvije doze, op.a ), dobićete oko 4,5 miliona pojedinačnih doza vakcine. Tu izuzimamo grupe kao što su porodilje, trudnice, akutne oboljele, autoimuna oboljenja, imunokompromitovane i dođete do tog broja od 4,5 miliona potrebnih vakcina. Sad vi pogledajte koliko smo mi nabavili, kad ćemo mi dostići tih 70 posto vakcinacije stanovništva, da bi postigli kolektivni imunitet”, izjavio je prof.dr. Karamehić .

Da li jesen, bez vakcina, donosi novu opasnost?
Istovremeno, srbijanski epidemiolog, doktor Predrag Đurić za N1 je izjavio da je za kraj epidemije koronavirusa ‘potrebno da prođu četiri sedmice bez novih slučajeva zaraze.’ U toj državi, prema riječima ovog epidemiologa, i cifra od 50 odsto vakcinisanih za kraj epidemije je nešto što je diskutabilno.

Od takve situacije u Bosni i Hercegovini smo daleko. Do jeseni je dva i po mjeseca.

Jeseni, kada, tvrde infektolozi, mikrobiolozi, epidemiolozi, najavljuju novi talas.

Već je do Evrope stigao novi Delta soj korona virusa. U Evropi koja je kolektivno imunizirana. Jer to je stvar opšteg javnog zdravlja, jedina zaštita i lijek protiv Covida19.

“Ne više od nekoliko sekundi izloženosti u razmaku od 10 do 60 centimetara, gdje jedan čovjek kratkim „prolaznim“ kontaktom aktivira nekoliko infekcija #DeltaVariant. Hiljade kupaca na australijskom NSWFlag masovno su testirani. Delta je nazvana “bliska i sadašnja opasnost’”. napisao je američki epidemiolog, doktor Eric Ding na svom Twitter nalogu.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno