Naše

Da i ja kažem koju o Husejinu Smajloviću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Da i ja kažem koju o našem pokojnom/rahmetli načelniku Husejinu Smajloviću. Sve sam se suzdržavao, jer ni moj komentar, kao ni nekoliko onih koji su me natjerali na ovo, neće biti jednoznačan.

A i kako da bude kad znamo da se nije rodio niti umro čovjek o kojemu se može jednoznačno govoriti. Treba doduše poštovati pravilo da se o mrtvima govori samo dobro, makar u prvim danima nakon njihovog odlaska, ali kada je riječ o ljudima koji su obavljali značajne dužnosti, ni to pravilo se ne može striktno primjenjivati. Može se dakle kazati i koja malo tvrđa (hoću reči – objektivnija) riječ o pokojniku a da to ne izlazi iz okvira pristojnosti.

I ja ću nastojati držati se toga.

Ali prije toga još jedna pripomoć u vidu digresije. Prije nekoliko godina sretnem prijatelja koji se tek vratio sa hadza. Pozva me na kafu, ali, na moje zaprepaštenje, on naruči pivu! Doduše bilo je ljeto, ali ja ipak ne mogoh a da ne “upozorim” hadžiju. Međutim i on imade spreman odgovor – “znam ja jarane da je ovo grijeh, ali nema insana bez grijeha i za svakoga od nas postoji vaga, na jednu stranu se stavljaju dobra djela a na drugu grijehovi. Ako će ova piva pretegnuti onda jebo ti mene ko čovjeka!”

Često ga citiram. I primjetio sam da svaki put, oni koji slušaju, zamisle se nad ovim prostim a tako logičnim opisom ljudske ispravnosti.

Tog “pravila” sam se sjetio i u času odlaska rahmetli načelnika Huse. Mnogo sam mu zamjerao, čak smo se onomad i otvoreno sukobili po pitanju TE-TO Zenica. Taj, evo i sad ću ponoviti, po svemu sporni projekt sam problematizirao i kao Zeničanin i kao energetičar. Iskreno se nadam da će oni koji će naslijediti Husejina Smajlovića prestati jahati tog mrtvog konja – KTG projekt. Zenica je naime, već 10 godina, zatočenik upornog i uzaludnog nametanja ove investicije bez investitora i to što smo se doveli u ovu situaciju po pitanju grijanja grada, zaista je isključiva krivica rahmetli načelnika.

Ali, sa druge strane se mora priznati da je taj čovjek ipak trajno i pozitivno obilježio period svog načelnikovanja. Ne moramo uopće govoriti detalje dovoljno je provozati se gradom!

I upravo na ta dva kontradiktorna primjera, prije pet godina, u septembru 2012, dakle prije prethodnih općinskih izbora, bio sam doveden u situaciju da testiram sam sebe, odnosno svoju objektivnost. Naime isti dan sam bio zamoljen da predložim neki poster za kampanju Husejina Smajlovića (za obnovu mandata načelnika) i istovremeno me njegova opoziciona strana zamolila da navedem sporne detalje projekta “Husine termoelektrane”.

Ja sam taj isti dan završio oba zadatka! I mislim da sam oba uradio jako dobro.

I to je to. Nije dakle jednostavno donijeti jednoznačan sud o rahmetli Husejinu Smajloviću. I često se sjetim njegovih riječi, s početka prvog mandata, da je odlučan “da napravi nešta čak i po cijenu suradnje sa crnim đavolom!”. To mi je zaparalo uši znajući da je on vjernik, ali sam i to shvatio nakon onog jednostavnog objašnjenja o pivi i vagi.

Termoelektrana (i saradnja sa onim opskurnim Montenegrom) je, u to sam više nego ubjeđen, bio Husin veliki grijeh, dakle ona “piva”. Ali isto tako mislim da nije prevagnula jer je na drugoj strani mnogo toga dobrog.

Pogotovo zato što je ta “piva” ostala nepopijena!

Počivao u miru…

Mile SRDANOVIĆ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno