Biznis

Da bi izvozila meso u EU BiH mora bolje upravljati životinjskim otpadom

Da bi izvozila meso u EU BiH mora bolje upravljati životinjskim otpadom – BiH još uvijek ne upravlja životinjskim otpadom u skladu sa EU standardima, istaknuto je danas u Sarajevu na ceremoniji okončanja dvogodišnjeg projekta “Tehnička pomoć u oblasti upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom u BiH” koji je finansirala EU iz sredstava IPA 2012.

Projekt je koštao 1,67 miliona eura, a sklopu njega je tokom dvije godine sačinjena Strategija o upravljanju nusproizvodima životinjskog porijekla i Studija izvodljivosti koja procjenjuje tehnološke opcije i predlaže najbolja rješenja.

Šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin istakao je da bi rezultat pravilne implementacije tih dokumenata trebao pomoći u stvaranju preduslova za izvoz proizvoda od mesa iz BiH u EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da BiH u ovoj oblasti zaostaje i da se životinjski otpad odlaže po smetljištima i u rijekama, što je jedna od ključnih prepreka da izvozimo crveno meso u EU.

“Nadam se da su stečeni uslovi za tako nešto i trebamo krenuti u implementaciju ovih strateških dokumenata, a vjerovatno i u izmjene zakonodavstva na svim nivoima”, rekao je Šarović.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba naveo je da je zadatak svih nadležnih tijela u BiH, prvenstveno, zbrinjavanje životinjskog otpada prve kategorije, jako opasan otpad i kategorije dva, uginule životinje, što mora finansirati država, a klaoničke kalcifikate i ostalo sami proizvođači.

Projekt je provodio konzorcij koji je predvodio Ured za ekonomsku politiku i regionalni razvoj iz Poljske (EPRD), a uključivao je Energozelenu, FORNAL i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Fena

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem