Biznis

Cvjeta izvoz namještaja

Cvjeta izvoz namještaja
Cvjeta izvoz namještaja
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Cvjeta izvoz namještaja- Drvna industrija BiH ostvarila je u prvom kvartalu dvocifrene stope rasta proizvodnje i izvoza, čime je ovaj sektor ostao jedan od stubova nosača privrednog oporavka.

Drvna industrija BiH godinama bilježi trend rasta proizvodnje i tako podstiče izvoznu ekspanziju cijelog prerađivačkog sektora, koji bilježi sve bolje rezultate.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je trend dobrih rezultata nastavljen i u prvom tromjesečju, a posebno raduje rast proizvodnje namještaja od 32,1 odsto u odnosu na isti period 2015. godine.

Proizvodna ekspanzija podstakla je rast izvoza, pa je u prvom kvartalu izvezen namještaj vrijedan 248,47 miliona KM ili 9,7 odsto više nego u istom periodu lani, dok su proizvodi od drveta izvezeni u vrijednosti od 36,76 miliona KM ili 25,1 odsto više nego u prvom kvartalu lani.

Direktor banjalučke firme “Drvomehanika” Dragan Savić kaže da su ovi podaci ohrabrujući, ali da bi struktura izvoza trebalo da bude drugačija, s obzirom na to da još izvozimo velike količine ogrevnog drveta rezane građe.

– Proizvođači moraju biti izvozno orijentisani ukoliko žele maksimalno iskoristiti kapacitete, jer samo manji dio mogu prodati na domaćem tržištu – kaže Savić i dodaje da su najznačajnija tržišta zemlje EU, a naročito Njemačka.

Jedini problemi koji bi mogli zaustaviti ekspanzivni trend domaćeg drvoprerađivačkog sektora su neadekvatno korišćenje prirodnih resursa i manjak stručnog kadra.

– Moramo proizvođačima namještaja dati prednost prilikom snabdijevanja sirovinom, što bi destimulisalo izvoz ogrevnog drveta i primarnih proizvoda, koji u posljednje vrijeme uzimaju sve više maha, zbog brzog obrta – kaže Savić.

U prijedorskoj porodičnoj firmi “Gavranović”, koja uglavnom proizvodi namještaj za poznatog kupca, ističu da su opremili nekoliko hotela u Beču, Gracu i Salcburgu.

– Okruženje u kojem poslujemo je prilično nesigurno i sami se borimo za svakog kupca, a otprilike polovinu namještaja izvozimo uglavnom u Austriju i Njemačku, dok drugu polovinu plasiramo na domaće tržište – kaže direktor ove firme Pero Gavranović.

Prošla godina
Proizvodnja namještaja u BiH lani je povećana za 17,3 odsto u odnosu na 2014. godinu, dok je proizvodnja drveta i proizvoda od drveta neznatno smanjena za 0,5 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Drvoprerađivački sektor BiH

Proizvodnja drveta i proizvoda od drveta +21,4%

Izvoz drveta i proizvoda od drveta +25,1%

Proizvodnja namještaja +32,1%

Izvoz namještaja + 9,7%

* prvi kvartal 2016/prvi kvartal 2015.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno