Info

Čuvena slika Vranduka na aukciji u Njemačkoj za 85 hiljada eura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Čuvena slika Vranduka na aukciji u Njemačkoj za 85 hiljada eura – Čuvena slika Vranduka njemačkog landscape slikara Carla Eberta našla se Hampel Fine Art aukciji po početnoj cijeni od 85 hiljada eura.

Utvrda Vranduk u Bosni našla se u katalogu njemačke aukcijske kuće u sekciji “Moderna umjetnost, impresionizam i slikarstvo 19. stoljeća”. Na slici koja je rađena tehnikom ulje na platnu, dimenzija 110×180 cm, potpisan je Carl Ebert (Stuttgart, 1821-Munchen, 1885).

– Pogled na tvrđavu koja se nalazi oko 14 kilometara nizvodno od grada Zenice. Izgrađena je na stijeni iznad klisure, ispod koje rijeka Bosna sa svojim okruglim lukom na lijevoj strani čini prirodnu zaštitu. U prvom planu, na obali rijeke, smjestila se grupa putnika s konjima. Muškarci su uglavnom u košuljama svijetlih boja s prslucima, širokim pantolama i crveno-bijelim turbanom. Iza njih je napola razrušena stara koliba i konj s mladim ždrijebetom. Na samoj se rijeci može vidjeti mali čamac s veslima i posadom, a s druge strane ljudi na obali rijeke. Veliki kompleks dvorca je u blistavoj svjetlosti izlazećeg jutarnjeg sunca, koje sija s lijeve strane kroz visoko prozirno plavo nebo s bijelim oblacima, dok okolne kuće i zgrade, kao i lijeva strana planine s rijekom, ostaju zasjenjene. Kvalitetna slika poznatog umjetnika, s izvanrednim smjernicama svjetla i sjene. Malo retuširanja – navodi se u katalogu aukcije koja je završena 3. decembra.

– Tokom katastrofalne kampanje Eugena Savojskog 1697. godine, kada je gotovo cijela Bosna bila u pepelu i dimu, tvrđava Vranduk bila je jedina neosvojena tvrđava. Stoljećima je podnosila svakakve napade, neprijatelje i katastrofe, ali gotovo uvijek je insistirala da ispuni svoje ime kao ‘Vrata Bosne’ – dodaje se u katalogu.

Čuvena slika trenutno se nalazi u privatnom vlasništvu, a kupljena je na aukciji u bečkom Dorotheumu 16. novembra 1993. godine pod brojem 84. Na ovoj aukciji slika još nije pronašla svog kupca.

Autor: furaj.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno