Biznis

CPA i EF UNZE: Osvježavanje debate o ulozi države i poduzetnika u ekonomskim aktivnostima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

CPA i EF UNZE: Osvježavanje debate o ulozi države i poduzetnika u ekonomskim aktivnostima –  Centar za poslovnu afirmaciju (CPA) i Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici izdali su knjigu pod nazivom „Socijalizam, ekonomska kalkulacija i poduzetništvo“ autora Dr. sc. Jesúsa Huerta de Sote, red. prof. Ekonomskog fakulteta Univerziteta Kralj Juan Carlos u Španiji.

Tema koja se obrađuje je ujedno jedna od najznačajnijih ekonomskih debata XX. stoljeća, a to je mogućnost uspješnog upravljanja tržištem na potpuno centraliziran način posredstvom državnih institucija, nasuprot slobode agiranja privatnih poduzetnika.

Sadržaj samog djela je od izuzetnog značaja za bosankohercegovačku javnost, s obzirom da se još uvijek sa sumnjom prate djela privatnih aktera na tržištu, a očekivanje da država aktivno učestvuje u ekonomskim aktivnostima je još uvijek jako prisutno.

Sama knjiga je pisana naučno-akademskim stilom, a sadržaj koji obuhvata tiče se rasprave o ulozi informacija u poduzetništvu, načinu funkcioniranja poduzetništva na osnovu subjektivnih disperzivnih informacija, te utjecaju socijalizma na poduzetništvo i ekonomsku aktivnost u smislu slanja i prijema pogrešnih tržišnih informativnih signala.

Dr. sc. Kadrija Hodžić, red. prof. Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Dr. sc. Hasan Mahmutović, vanr. prof. Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici su u svojoj zajedničkoj recenziji ocijenili da je «Objavljivanje ove nadasve vrijedne knjige izuzetno korisno za akademsku zajednicu kritički usmjerenu na preispitivanje postojećih teorijskih paradigmi, tako i onih koje odlučuju ili će odlučivati o bosanskohercegovačkoj politici razvoja»,

Dr. sc. Slaviša Tasić, vanr. prof. Internacionalnog univerziteta u Sarajevu objašnjava da «De Sotova rasprava nije nipošto ograničena na socijalizam. Sve što važi za klasičnu plansku privredu važi i za današnje, suptilnije ali sve prisutnije pokušaje državnog miješanja u spontane tržišne procese koje on inače smatra samo mekšim oblicima socijalizma.»

Dženan Smajić, član izdavačkog tima CPA, je izjavio da se nada «da će ovo djelo osvježiti debatu o ulozi države i poduzetnika u ekonomskim aktivnostima, i da će krajnji rezultat biti veće poštovanje i priznanje za rad naših privatnih poduzetnika i poslodavaca koji uspjevaju da u komplikovanim okolnostima koji vladaju u BiH organizuju poslovne aktivnosti od kojih bosanskohercegovački građani finansiraju važne im institucionalne aktivnosti.»

Smajić je također spomenuo da je CPA trenutno u realizaciji projekta doniranja primjeraka knjige univerzitetskim i fakultetskim bibliotekama širom BiH, sa ciljem upoznavanja akademske zajednice sa sadržajem samog djela. Knjiga je također dostupna u besplatnoj elektronskoj formi na zvaničnoj stranici CPA-

Uskoro očekujemo organizovanje promocije ovog djela, koje će se održati također širom BiH.

Ukratko o CPA:

Centar za poslovnu afirmaciju (CPA) promoviše vrijednosti poduzetništva i njihove uloge u društvu, jer bez poduzetnih aktivnosti nema snažne ekonomije i prosperitetne države. Iz tog razloga CPA nastoji da bude jak i iskren partner poduzetničkom sektoru kako bi zajedničkim snagama doprinijeli promjeni stanja u BiH. CPA propagira politiku i mentalitet koji daje podršku u kreiranju stimulativnog poslovnog okruženja posredstvom smanjenja poreza, dadžbina, kreiranja prihvatljivog i efikasnog sistema rugulacija i dr..



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno