Ljudi

Čovjek koji je odbio Real Madrid jer za njega je riječ svetinja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BIH je uvijek imala dobre golgetere. To je neosporno. Ali, pomenimo jednog odbrambenog igrača koji je imao više nego uspješnu fudbalsku karijeru. I baš kad je bio na vrhuncu kako sam kaže zasitio se i odlučio da se povuče iz profesionalnog sporta.

Nije želio da karijeru završava po nižerazrednim klubovima ili na klupama većih klubova. Ja ga potpuno podržavam.

Rođen je 11. oktobra 1973. u Zenici. Svoju karijeru započeo je u lokalnom klubu Čelik Zenica. Tamo se zadržao 2 sezone, a onda se ’92 preselio u Split. Gdje drugo nego na Poljud. Za Hajduk iz Splita odigrao je četiri vrhunske sezone. Sa njima je osvojio prvenstvo Hrvatske i igrao četvrtfinale Lige Šampiona kada su ispali od moćnog Ajaksa. Tada fudbalska situacija u Hrvatskoj nije bila kao danas. Hajduk je bio taj koji je diktirao tempo. Postigao je 8 golova za Splićane.

Odlične igre, odvele su ga u La Ligu. Potpisao je ugovor sa Seviljom 1996. godine i odma postao nezamjenjiv na svojoj poziciji štopera. U dresu Sevilje odigrao je 94 ligaške utakmice i zadržao se četiri sezone. A onda je počelo interesovanje španskih velikana za njega.

Najkorektniji kako kaže bili su iz Atletiko Madrida. Bili su najbrži i obećao im je svoj potpis. U međuvremenu Hoze Antonio Kamačo, trener koji ga je trenirao u Sevilji, preuzeo je Real Madrid. Odmah ga je želio u svojoj ekipi ali popularni Hiba je odbio jer je već dao svoju riječ drugom klubu. Potpisao je za Atletiko Madrid u kojem je četiri godine kasnije završio karijeru.

Karijeru je završio gospodski. Imao je 30 godina i bio je štoper na vrhuncu. Oko ruke je nosio kapitensku traku. Razdužio je opremu pozdravio se sa ekipom i saigračima i vratio se u svoju Zenicu.

Tamo živi i danas.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je 35 utakmica. Jedno vrijeme nosio je kapitensku traku u reprezentaciji.

Ostao je zapamćen kao igrač koji je patriotizam stavljao ispred profesionalizma.

MIRSAD “HIBA” HIBIĆ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno