Info

Čolaković: Interes boračke populacije mora biti ispred dnevne politike

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Čolaković: Interes boračke populacije mora biti ispred dnevne politike – Načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić objavio je na svom FB profilu interni akti koji je Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona dostavilo nadležnim službama za boračko-invalidsku zaštitu (BIZ), a tiče se podnošenja zahtjeva za pomoć u liječenju branilačke populacije. U aktu se pozivaju nadležne službe za BIZ da obustave prijem zahtjeva do usvajanja novog budžeta i programa utroška sredstava, s obzirom da je resorno ministarstvo utrošilo planirani iznos od 1,1 milion KM za ovu namjenu za 2020. godinu.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković (SDA) objašnjava da se radi o redovnoj praksi ovog ministarstva na kraju godine u situacijama kada su planirana sredstva utrošena, ocjenjujući da su navodi načelnika Mahmutagića netačni i zlonamjerni, a pogotovo konstatacija da “Vlada ZDK prestaje da vodi brigu o boračkoj populaciji”. Navodi da su stavovi načelnika općine Maglaj politički motivisani, jer je Mahmutagić predsjednik SDP ZDK, a Vladu ZDK predvodi koalicija na čelu s SDA.

Čolaković navodi da interes branilačke populacije mora biti ispred dnevne politike, te da obim izdvajanja za ovu populaciju najbolje govore o odnosu ove vlade prema braniteljima.

– SDP ZDK je 2014. godine imao svog ministra za boračka pitanja, igrom slučaja upravo iz Maglaja, koji je svojim sugrađanima braniocima odobrio 398.908 KM. SDA je od 2015. povećavala sredstva za Maglaj, a u 2019. za branioce iz ove općine odobreno je 811.145 KM, ne računajući izdvajanja za zdravstveno osiguranje i banjsko-klimatsku rehabilitaciju – kaže Čolaković.

Dodaje da su izdvajanja za borce rasla i ove godine, uprkos smanjenim prihodima zbog pandemije koronavirusa, pa će do kraja 2020. izdvajanja za Maglaj dostići iznos od jedan milion KM.

– SDP nema pravo da spominje boračku populaciju, jer znaju da su 2014. godine podnijeli inicijativu prema Vladi ZDK da se ukine Ministarstvo za boračka pitanja, a samim tim ukinu i izdvajanja za boračku populaciju, iako im ona pripadaju po zakonu. Ta inicijativa je smatrana neozbiljnom zbog čega je i odbačena – rekao je Čolaković.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno