Info

„Code Smash“ takmičenje: Studenti Politehničkog fakulteta traže rješenje za uspostavljanje procesa vakcinacije protiv COVID-19

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

„Code Smash“ takmičenje: Studenti Politehničkog fakulteta traže rješenje za uspostavljanje procesa vakcinacije protiv COVID-19- U ponedjeljak 26. aprila će biti održano drugo po redu takmičenje za studente pod nazivom „Code Smash“, koje organizuje Politehnički fakultet Zenica i IT kompanija Softray Solutions. Studenti će se naći pred novim izazovom koji će morati riješiti u vremenskom okviru od 12 sati. Zbog svih epidemioloških mjera koje se moraju poštivati, ali i zbog sigurnosti učesnika, takmičenje će biti organizovano u online formatu, putem Discord platforme.

„Želja da se hackathon održi uživo bila je nadjačana nepredviđenim okolnostima koje je pandemija donijela, te će upravo u skladu sa trenutnom situacijom studenti tražiti kreativno rješenje na temu ‘COVID-19: Uspostavljanje procesa vakcinacije za građane BiH’”, kazao je Sabahudin Jašarević, dekan Politehničkog fakulteta, te dodao:  Za tri najbolja tima osiguran je novčani fond nagrada u ukupnom iznosu od 5.000 KM, koje je obezbijedilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.“

Na drugi po redu „Code Smash“ hackathon prijavljeno je ukupno pet timova odsjeka Softversko inženjerstvo, zeničkog Politehničkog fakulteta, koji su prethodno odradili praksu u IT kompaniji Softray Solutions. Studenti su imali priliku proći kroz program baziran na stvarnom radnom okruženju i realnim scenarijima, a  mentorisanje studenata izvršeno je od strane uposlenika iz ove kompanije. „Raduje nas činjenica da će naši studenti svoje znanje i vještine stečene kroz studij, ali i tokom prakse u ovoj kompaniji, imati priliku testirati na ovom takmičenju, kreirajući idejno rješenje koje bi moglo imati veliki potencijal za široku upotrebu, te riješiti aktuelne probleme našeg društva“, izjavio je prof.dr.sc. Samir Lemeš, prodekan za naučno-istraživački rad sa Politehničkog fakulteta Zenica.

Testiranje vlastitih granica

Uz želju organizatora da omogući mladim programerima na početku njihove karijere da iskažu svoj talenat, snalažljivost u timskom radu i najvažnije, strast prema programiranju i tehnologiji, osnovni cilj ovogodišnjeg takmičenja je da se dodatno doprinese razvoju domaće IT scene.

Prilikom ocjenjivanja same ideje i rješenja, u obzir će se, između ostalog, uzimati i funkcionalnost, korisničko iskustvo i ideje koje ukazuju na razmišljanje izvan okvira. Kako bi studentima omogućili što kvalitetniji razvoj idejnog rješenja, tu su mentori, iskusni programeri iz kompanije Softray Solutions, koji će ih svojim znanjem i savjetima dodatno usmjeravati, kazala je COO u kompaniji Softray Solutions, Tijana Tubić te dodala:

„Ovo takmičenje je odličan primjer saradnje obrazovnih institucija i realnog sektora na društveno-korisnom projektu. Code Smash takmičenje je prilika za razmjenu znanja sa kolegama studentima i mentorima, te se testiraju granice vlastitih mogućnosti. S obzirom na to da smo se već imali priliku uvjeriti na koji način ovi mladi i perspektivni umovi razmišljaju tokom stručne prakse, nema sumnje da će i rješenja koja ponude na zadatu temu biti interesanta i ono što je bitno funkcionalna. Iako je vrijeme u kojem se nalazimo izuzetno neizvjesno i izazovno, trudimo se pronaći prave načine za održavanje i dodatni razvoj IT zajednice našeg društva. Ovaj nastavak saradnje je od velikog značaja, kako za IT industriju, tako i za studente koji se svojim marljivim radom žele istaći u najboljem mogućem svjetlu, te prezentovati kreativna rješenja za aktuelne probleme današnjice.“

Iako će takmičenje biti organizovano u online formatu, finalna ceremonija uručivanja nagrada će ipak biti upriličena uživo, u prostorijama Politehničkog fakulteta, te će tom prilikom ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Spahija Kozlić, uz prisustvo organizatora uručiti nagrade pobjedničkim timovima.

Ostali sponzori koji su podržali organizaciju takmičenja su: UniCredit banka, te Institut za zdravlje i sigurnost hrane. Osim ovih sponzora, kao medijski sponzori, drugi Code Smash hackathon podržali su: RadioSarajevo.ba, RTV Ze, Zenicablog.ba i Zenit.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno