Info

Članske karte izvlače milione iz BiH

Članske karte izvlače milione iz BiH
Članske karte izvlače milione iz BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Članske karte izvlače milione iz BiH- Za članarine u raznim međunarodnim organizacijama, među kojima je ona za ispitivanje morskog dna i institucija koja je specijalizovana za tegove i mjere, iz budžeta institucija BiH lani je dato 5,7 miliona maraka, a u prva tri mjeseca ove godine čak 4,47 miliona.

Godinama se upozorava na to da BiH nema nikakve koristi od članstva u pojedinim organizacijama i da plaćanje članarina treba preispitati.

Savjet ministara BiH još u aprilu 2014. godine zatražio je od svih institucija da dostave mišljenje o opravdanosti članstva u čak 42 međunarodne organizacije, među kojima su, na primjer, ISA – međunarodna organizacija koja se bavi istraživanjem morskog dna i Generalna konferencija za tegove i mjere. Ovaj posao, međutim, nikada nije urađen.

Da će troškovi za članarine u narednom periodu biti veći pokazuje i Memorandum o razumijevanju između Savjeta ministara i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), koji je potpisan krajem 2015. godine.

Time se BiH obavezala na plaćanje dosadašnjeg neizmirenog duga, kao i obaveza u narednih deset godina kontribucija u ukupnom iznosu od 14 miliona KM kroz deset jednakih godišnjih rata i to do 2025. godine.

Prva rata od 1,4 miliona maraka plaćena je početkom ove godine.

Šef Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović, koji je bio ministar civilnih poslova BiH u vrijeme kada je Savjet ministara 2014. godine tražio da bude riješeno ovo pitanje, kazao je da je vrijeme da BiH vidi od kojih članstava ima koristi, a od kojih ne.

– I tada sam smatrao da se u BiH moraju hitno utvrditi sva davanja, odnosno učešće u međunarodnim organizacijama i da je bolje ne biti član neke od njih, ako nismo organizaciono sposobni da povučemo sredstva koja nam stoje na raspolaganju – rekao je Nović.

Za BiH bi, kaže, bilo dobro da Savjet ministara ovo pitanje hitno opet stavi na dnevni red.

– Moramo da vidimo šta smo od sredstava povukli, a koliko smo mogli i da se definitivno vidi koliku korist BiH ima od članstva u nekim organizacijama. Tamo gdje nemamo nikakve koristi treba reći hvala lijepo, kad budemo sposobni, ponovo ćemo se učlaniti – rekao je Nović.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak naglašava da je članstvo u međunarodnim organizacijama veoma važno, ali da ipak treba uraditi neku vrstu analize šta to znači u nekim pojedinačnim slučajevima i da li ima onih koje su suvišne.

– Bilo bi dobro da se to u uradi u narednom periodu – rekao je Crnadak.

Iz Ministarstva inostranih poslova nismo dobili odgovor u koliko je tačno međunarodnih organizacija BiH član i koliko novca zahtijevaju članarine.

Zabrinjava to što je u prva tri mjeseca ove godine iznos utrošenog novca za ove namjene porastao za čak tri puta u odnosu na isti period 2015. godine.

BiH u 2016. godini na raspolaganju ima 7,65 miliona KM da bi izmirila obaveze prema raznoraznim članstvima.

Kašnjenja
Revizori su u izvještaju o izvršenju budžeta za 2015. godinu upozorili da se kasni sa plaćanjem članarina i da evidencija o plaćanju nije uredna.

Konstatovali su da su u 2015. godini plaćene i pojedine članarine iz prethodne godine.

Neke od organizacija u koje odlazi novac iz budžeta

* Međunarodna organizacija za zaštitu morskog dna

* Generalna konferencija za utege i mjere

* Međunarodna sportska vojna organizacija

* Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj

* Evropski savez za akreditovanje

* Evropska i mediteranska organizacija za zaštitu biljaka

glassrpske.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno