Zenica

Članovi Vlade i Skupštine ZDK zasadili stabla za Dan planete Zemlje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić, zasadili su danas nekoliko stabala oko zgrade sjedišta tog kantona povodom 22. aprila – Dana planete Zemlje.

Simboličnim činom, u kojem su im asistirali zaposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK, najviši dužnosnici tog kantona ukazali su na potrebu zaštite životne sredine.

-Na ovaj smo način poslali poruku da se svi moramo truditi i paziti na naš okoliš te da na taj način ova poruka stigne do svih građana, a prvenstveno ZDK-a. Da čuvamo naš odoliš, da ulažemo te da na taj način sačuvamo našu planetu Zemlju – kazao je premijer ZDK Mirnes Bašić.

Resorni ministar šumarstva Mirsad Hadžić napomenuo je kako su i ove godine raspisali javni poziv za dodjelu sadnica i vlasnicima privatnih šuma. On je napomenuo da su svima koji su pokazali interes dostavljene sadnice.

-Svaki pojedinac može dati svoj primjer sadnjom sadnica drveća. Vlada se, na ovaj način, odazvala i poslala poruku da svako u svom dvorištu može uraditi sličnu stvar- kazao je ministar Hadžić.

Direktorica KU za šumarstvo ZDK Nevezeta Elezović ističe kako je odziv vlasnika privatnih šuma na ovogodišnji javni poziv bio jako slab. Prijavilo se, dodaje, tek 15-ak zainteresiranih, od kojih samo jedan vlasnik privatnih šuma sa područja Grada Zenica.

-Uprava pruža stručnu pomoć kod sadnje u privatnim šumama i dodjeljujemo sadni materijal, ali, bez obzira što učinimo sve napore, nije visok odziv. Građani, jednostavno, nemaju dovoljno vjere da će dočekati dobrobit od sadnje. U tom dijelu ne možemo popraviti stanje, jer ne možemo protiv volje građana- ističe Elezović.

Onoliko koliko građani žele i kada žele zasaditi na svojim šumama, dodaje, oni im stoje na usluzi. Nisu zadovoljni odzivom pa je, podvlači, nužno apelirati na svakom mjestu “o značaju sadnje”.

– Kao šumar, posebno preferiram i insistiram na sadnji u šumama i na šumskom zemljištu, jer su šumski ekosistemi, nakon okeana, drugi po važnosti ekosistemi na planeti. Sama činjenica da su drugi po važnosti, govori o zančaju sadnje drveća na svakom tlu i održivom razvoju na planeti Zemlji- istakla je Elezović.

Zbog zakonskih ograničenja kasni se, podvlači, sa planovima uzgoja i pošumljavanja šuma u ZDK-u te da se Šumsko-privredno društvo ZDK-a, kao i društvo uopće, suočavaju sa “stanovitim teškoćama”.

– U zadnje dvije-tri godine, možda, da smo zasadili 20 posto od planiranih površina – upozorila je Elezović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno