Ostali sportovi

Članovi ŠK „Čelik“ Zenica učestvovali na Evropskom pojedinačnom prvenstvu u Zagrebu u ubrzanom i brzopoteznom šahu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U periodu od 14. do 16. decembra 2023. godine u organizaciji ECU-a (European Chess Union – Evropske šahovske unije) održano je Evropsko pojedinačno prvenstvu u ubrzanom i brzopoteznom šahu (Rapid i Blitz šah). Domaćin prvenstva bio je Hrvatski šahovski savez, preciznije Grad Zagreb u kojem se održavalo Prvenstvo.

Od 14. do 15. decembra igralo se ubrzano prvenstvo Evrope. Tempo igre bilo je 15 minuta + 10 sekundi po potezu, dok se brzopotezno prvenstvo Evrope igralo 16. decembra sa tempom igra od 3 minute + 2 sekunde po potezu. Brzopotezni šah se igrao po švicarskom sistemu od 13 kola.

Šahovski klub „Čelik“ Zenica imao je ukupno 5 predstavnika u Rapidu i Blitzu., a to su bili: IM Goran Trkulja, CM Faris Čunjalo, Dino Marković, Evel Karalić i Edin Kadić.

Na Evropskom pojedinačnom prvenstvu u Rapidu (ubrzani šah) nastupilo je 439 igrača iz 41 zemlje u Evropi. Nakon 11 odigranih kola IM Goran Trkulja i Dino Marković su sakupili 6,5 osvojenih poena što je preko 50% učinka na prvenstvu. Pobjednik Evropskog pojedinačnog prvenstva u Rapidu je GM Alexey Sarana iz Srbije (inače porijeklom iz Rusije) sa 9,5 osvojenih poena. Drugo mjesto zauzeo je GM Haik Martirosyan iz Armenije sa 9 poena, a isto toliko je imao trećeplasirani GM Bogdan-Daniel Deac sa 9 poena, ali lošijim dodatnim kriterijem. Odličnu igru iz Bosne i Hercegovine pružio je mladi IM Bojan Maksimović iz Banja Luke koji je sa 8,5 osvojenih poena zauzeo 8. mjesto, a dijelio je i do 3. mjesta po poenima, no zbog lošijih dodatnih kriterija zauzeo je 3. mjesto. Iz Bosne i Hercegovine nastupilo je u Rapidu ukupno 12 igrača.

Detaljnije o prvenstvu možete pogledati klikom na sljedeći link: https://chess-results.com/tnr835050.aspx?lan=15&art=1&rd=11&flag=30&zeilen=99999

Na Evropskom pojedinačnom prvenstvu u Blitzu (brzopoteznom šahu) 559 igrača. Nakon 13 odigranih kola CM Faris Čunjalo je sakupio 8 poena, Dino Marković 7,5 poena, IM Goran Trkulja 6,5 poena, Evel Karalić 6 poena i Edin Kadić 5,5 poena. Prvo mjesto i pobjednik prvenstva u Blitzu bio je GM David Navara iz Češke sa 11,5 poena. Drugo mjesto zauzeo je GM Vasyl Ivanchuk iz Ukrajine sa 11 poena, a treće mjesto GM Denis Kadrić iz Crne Gore (porijeklom iz Bosne i Hercegovine) sa 10,5 osvojenih poena. Treba spomenuti i odličnu igru u blitzu mladog FM Sanjina Čuluma koji je u teškoj konkurenciji sakupio 9 poena i do zadnjeg kola borio se za sami vrh. Iz Bosne i Hercegovine nastupilo je u Blitzu ukupno 27 igrača.

Detaljnije o prvenstvu možete pogledati klikom na sljedeći link: https://chess-results.com/tnr835051.aspx?lan=15&art=1&rd=13&fedb=BIH&flag=30

Ukoliko se saberu svi iz Rapida i Blitza, ukupno je na Evropskom prvenstvu učestvovalo 689 igrača iz 41 države u Evropi.

Na prvenstvu su bili mnogi evropski kadetski prvaci, svjetski juniorski prvaci, konkurenti za mečeve za prvaka Svijeta, bivši 3. igrači Svijeta po rejtingu, poznati treneri itd… Turnir je bio obogaćen mnogim poznatim imenima.

Tekst: Dino Marković

Foto M. Zakić, A. Husić i L. Rifelj



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno