Politika

Članica GiK-a Zenica sumnja u regularnost formiranja biračkih odbora u tom gradu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zamjenska članica Gradske izborne komisije Grada Zenica iz reda ostalih Amila Begagić- Jerković otvoreno sumnja u regularnost formiranja biračkih odbora u tom gradu za sutrašnje Opće izbore 2022, o čemu će večeras sačiniti informaciju te upoznati Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine.

Ona najavljuje kako će svoja zapažanja o procesu odabira članova biračkih odbora u tom gradu, ovog puta i pismeno, poslati i zamjenskom predsjedniku GiK-a Zenica Muameru Kovaču, kako bi se, dodaje, ogradila od eventualnih nepravilnosti.

-Transparentnost i integritet izbornog procesa moraju biti vrhunski princip kojim se moramo voditi, a u tom smislu javnosti se mora dati na uvid sve informacije koje im po zakonu pripadaju. Naravno, i nama, članovima GiK-a, koji još uvijek nismo dobili na uvid konačnu Odluku o formiranju biračkih odbora na području Grada Zenica- tvrdi Begagić-Jerković.

Napominje kako je i tokom današnjeg dana vršila obuku kandidata za članstvo u biračkim odborima, ali da kandidatima koji su bili na obuci nije mogla saopćiti na koja će biračka mjesta biti i raspoređeni. O svemu je, podvlači, upozoravala predsjednika Kovača te zahtjevala da se na web-stranici Grada Zenica, najkasnije do 19.00 sati, objavi pomenuta odluka.

GiK Zenica je, dodaje, za 143 biračka mjesta na području tog grada, birao ukupno oko 1.500 ljudi, a  danas je na obuci, po njenim procjenama, prisustvovalo više od 100 osoba.

Zakonska obaveza je, napominje, da se 30 dana prije izbora obznani Odluka o formiranju biračkih odbora, ali da ta odluka više nije ista kao ona koja je objavljena 2. septembra. U slučaju “više sile”, smatra, ta bi se odluka mogla mijenjati, ali bi, upozorava, “najkasnije 12 sati prije otvaranja birališta”, svim biračkim odborima morali biti dostavljeni izborni materijali i spiskovi birača.

Napominje kako, kao članovi GiK-a Zenica, sutra u 5.45 sati imaju obavezu da budu u prostorijama Gradske uprave Grada Zenica, kada će imati potpune informacije da li će sva biračka mjesta biti na vrijeme otvorena.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno