Kultura

Čitaoci 18.000 biblioteka izabrali: Pročitajte kojih 100 knjiga je najčitanije u svijetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Online Computer Library Center (OCLC) u Ohiu, objavila je popis 100 najčitanijih knjiga nakon ankete koju su proveli u 18 000 biblioteka u svijetu. Zapitali su i što neki roman čini velikim? Možda, čitanost? Pa ako je to kriterij evo koji se romani najčešće posuđuju i čitaju – sto klasika, evergreena  čija svježina, ideja, likovi, zapleti i dalje oduševljavaju čitatelje.

Na prvom je mjestu Don Quixote, usamljeni borac protiv vjetrenjača kojeg je stvorio Miguel de Cervantes i koja je prevedena na 49 jezika. Slijedi Alice u Zemlji čudesa iz pera Lewisa Carrolla, a iza njega su dvije pustolovine Marka Twaina – na rijeci Mississippi Avanture Huckleberryja Finna, a u Missouriju Avanture Toma Sawyera. Piratski roman Otok s blagom drži peto mjesto, pa slijede tri romana ženskih autorica – na šestom je Jane Austen s romanom Ponos i predrasude, a slijede Emily Bronte s Orkanskim visovima i Jane Eyre njene sestre Charlotte Bronte.

Roman o bijelom kitu, Moby Dick klasik je i svjetske i američke književnosti, kao i Grimizno slovo. Oba su romana smještena u Massachusetts, onaj o kitolovcu Hermana Melvillea plovi oko otoka Nantucket, dok se o cijeni odanosti i ljubavi koji je tako sjajno opisao Nathaniel Hawthorne priča u Bostonu. Jonathan Swift očarao je svijet s Gulliverovim putovanjima, A John Bunyan rado je čitan – njegov roman The Pilgrim’s Progress drži 12 mjesto. Slijedi Božićna priča, David Copperfield i Priča o dva grada – sva tri romana iz pera Charlesa Dickensa, pa roman Male žene Amerikanke Louise May Alcotti onda ponovo Dickens s Velikim očekivanjima.

U svijet Međuzemlja uvest će vas J. R. R. Tolkien s Hobitom, a prvijenac Mary Shelley Frankenstein ili Moderni Prometej u književnost je, ali i film doveo možda i najpoznatije čudovište. Dvadeseto mjesto zauzeo je ponovo Dickens s romanom Oliver Twist koji je preveden na 54 jezika, često se dramatizira, no knjiga će vam slomiti (i zacijeliti) srce. Slijede američki roman Čiča Tomina koliba, ruski Zločin i kazna, francuski Gospođa Bovary – sva tri su nam toliko bliska i razumijemo ih. Romani su to o ljudima, njihovim vrlinama i manama i odlukama. U svijet mašte slavnog i voljenog Profesora uđite s bilo kojim od romana iz trilogije Gospodar prstenova, na 24. mjestu je Povratak kralja. Sjajan roman Brama Stokera nakon svih filmova i inačica i dalje oduševljava knjigoljupce – na 25 je mjestu Drakula. Slijede Tri mušketira, distopija Taj vrli novi svijet i Tolstojev Rat i mir. Roman Ubiti pticu rugalicu daje snažnu poruku svakoj novoj generaciji čitatelja, kao i uostalom i Čarobnjak iz Oza .

Zašto su i dalje toliko popularni Hugovi Jadnici provjerite sami,. A zaželite li se nježnog i lijepog štiva tu je Tajni vrt. Orwellova Životinjska farma je naravno na popisu, kao i Veliki Gatsby kojeg nerijetko ubrajaju u najbolje romane ikada napisane. Omiljeni i na 78 jezika prevedeni francuski klasik Mali princ više je od romana za djecu kako ga često prikazuju, a Yukon i Aljasku možete posjetiti s romanom Jacka Londona Zov divljine. Pustolovinu možete doživjeti i s Julesom Verneom i njegovim putovanjem 20 000 milja ispod mora, a Anna Karenjina roman je koji svatko treba pročitati – Tolstoj je među prvim perima svijeta bio i ostao.

Vjetar u vrbiku preveden i kod nas i čarobna je priča koja osvaja. Slika Doriana Greya nezaobilazno je djelo, kao i Steinbeckovi Plodovi gnjeva, Nježniji roman je svakako Razum i osjećaji omiljene Jane Austen, a slijedi najpopularniji roman iz serije Jamesa Fenimora Coopera, Posljednji Mohikanac. Thomas Hardy svijet je zadivio romanom Tess od d’Ubervillea. Iako je na 45. mjestu Harry Potter i kamen mudraca, to je tek jedan iz serije romana pa je za očekivati da svi koji zakorače u svijet JK Rowling neće stati na prvom djelu. Tu je i malena Heidi švicarski je i svjetski klasik dječje književnosti. Slijede Uliks Jamesa Joycea, roman o slučajevima detektiva Sherlocka Holmesa i Grof Monte Cristo. Ako vam nedostaje ljeto pročitajte Starac i more, no roman Ernesta Hemingwaya nije priča o bezbrižnom ljetu već borbi s morem , ribom i životom. Tu je i prvi iz serije romana o zemlji Narnija Lav, vještica i ormar, a Zvonar crkve Notre Dame prava je književna poslastica. Klasik je i Pinocchio Talijana Carla Collodija, a magični realizam nigdje nije tako oživio kao u romanu Sto godina samoće. Volite li povijesne romane, tu je Ivanhoe Waltera Scotta, pa ratni roman Crvena značka hrabrosti Stephena Cranea. Tri romana koja su za djecu, ali će osvojiti i odrasle su Anne od Zelenih zabata, prvi u seriji, Crni ljepotan, i naravno, Peter Pan. Na popisu je ponovo Hemingway s romanom Zbogom oružje, pa Hawthorneova Kuća sedam zabata u nas manje poznato djelo, no u Americi je to jedno od najpopularnijih djela. Kuća u Salemu o kojoj je riječ danas je muzej. Roman je dobro prihvaćen od publike, a nadahnuo je i HP Lovecrafta, no čitajte ga po danu ako ne volite misterije i uklete kuće,

Koliko je krhka ljudskost vidimo u Gospodaru muha, a Kraljević i prosjak roman je za sve uzraste. Portret umjetnika kao mladića Jamesa Joycea i Lord Jim majstora riječi Josepha Conrada je sasvim razumljivo na popisu, kao i Stendhalov Crveno i crno, Camusov Stranac i Proces Franza Kafke. Malo je koji roman izazvao takav skandal kao Ljubavnik Lady Chatterley DH Lawrencea, pa provjerite zašto, a još je jedan roman Škota RL Stevensona na popisu, Otet: Avanture Davida Balfoura. Ujak otima 16godišnje siroče, a dječak će biti ni kriv ni dužan upetljanu borbu Škota protiv Engleza.

Ne treba mnogo pričati o romanima Lovac u žitu Amerikanca Salingera ili njegovog zemljaka Raya Bradburyja koji je u dahu napisao Fahrenheit 451. Koliko je generacija sanjarilo o avanturi života nakon što su pročitali Verneov Put u središte zemlje, nije poznato, ali sigurni smo da ih je bilo mnogo. Sajam taštine ili Na zapadu ništa novog klasici su kao i Zameo ih vjetar. Steinbeckovo remek-djelo je i roman O miševima i ljudima. Nabrojit ćemo i ostale romane – tu je ponovo Twain s romanom Yankee na dvoru kralja Arthura, Londonov Bijeli očnjak, pa Turgenjev kojeg pamtimo iz lektire – Očevi i djeca. Pasternakov Doktor Živago i dalje je popularna knjiga, kao i talijanski Dekameron u kojem pripovjedači duge dane karantene krate pričama.

Veliki su utjecaj imali romani poput Orwellove 1984, ili roman Sinclaira Džungla, a i dalje se posuđuje Da Vincijev kod. Možda manje u nas voljen, ali i dalje sjajan roman Uvjeravanje Jane Austen zasluženo je na ovom popisu kao i njen Mansfield Park. Voltaire je na popisu s djelom Candide. Za kim zvona zvone Pape Hemingwaya ili prekrasan roman Daleko od razuzdane gomile na popisu su kao i Sinovi i ljubavnici. Kako preživjeti na otoku pročitajte u romanu Švicarska obitelj Robinson, a svakako pročitajte prekrasan roman o jednom nevjerojatnom prijateljstvu – Charlotteina mreža je roman za djecu koji uvijek dirne i „velike. „ Popis od sto djela završava s romanom Sumorna kuća Charlesa Dickensa, te onim Honorea de Balzaca, Otac ili Čiča Goriot.

OCLC je svjetska neprofitna organizacija i usluga za biblioteke svih vrsta. Osnovana je 1967. kao Ohio College Library Center na inicijativu profesora sa univerziteta u Ohiu. Ideja je bila da se izgraditi sistem utemeljen na računarskoj mreži koja bi obuhvatila sve bibliotečke podatke prvo sa univerziteta, ali je počela objedinjavati i građu drugih biblioteka u SADu i svijetu. Dostupnost građe OCLC-a provjerava se na WorldCatu, najvećoj bibliotekarskoj bazi podataka koja objedinjuje 72.000 svjetskih biblioteka, muzeja i arhiva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno