Politika

CiKBiH ovjerio liste za izbor delegata za Dom naroda PFBiH, u petak nastavak konstituirajuće sjednice u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CiKBiH) jučer poslijepodne je ovjerila liste za izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (SZDK), čime su se stekli uslovi za nastavak prekinute konstituirajuće sjednice  9. saziva SZDK- potvrdio je Feni predsjedavajući SZDK Ćazim Huskić. Nastavak sjednice, kako je istakao Huskić, održat će se u petak, 2. decembra, sa početkom u 10.00 sati.

– CiKBiH ovjerila je svih 11 listi iz SZDK, od kojih su šest za izbor četiri delegate iz Kluba Bošnjaka, tri za izbor dva delegate iz Kluba Hrvata te dvije liste za izbor dva delgata iz Kluba Srba. S obzirom da mi nemamo izabranih zastupnika iz reda Ostalih, neće ni biti izbora delegate iz SZDK. Nakon što su liste ovjerene, počinje teći žalbeni rok od 48 sati pa smo sjednicu najranije mogli zakazati za petak. S obzirom da će na dnevnom redu biti samo izbor delegata za DNPFBiH, vjerujem da ćemo do 16.00 sati, do kada je posljednji rok, CiKBiH poslati sve materijale o izboru delegate iz SZDK – kaže Huskić, koji podsjeća kako će time biti ispunjen rok za izbor delegate za DNPFBiH.

Prvi dio konstituirajuće sjednice 9. saziva SZDK održan je 21. novembra, ali je, nakon što je Huskić prekinuo sjednicu, parlamentarna većina od 18 zastupnika Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad (pet zastupnika), Socijademokratske partije BiH (pet), koalicije Demokratska Fronta/Građanski savez (tri), Narod i Pravda (dva), Naša stranka (jedan) te jedna zastupnica Narodnog evropskog saveza, nastavili sjednicu te usvojili Odluku o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg SZDK i Odluku o obrazovanju Kolegija SZDK. Međutim, Huskić napominje kako Klub zastupnika Bošnjaka nije izabrao svog kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg SZDK pa, ističe, Behija Kulović (NS), koju je u Radno predsjedništvo izabrala parlamentarna većina, nije mogla biti ni izabrana kao kandidatkinja Kluba Bošnjaka. Kulović je izabrana za drugu zamjenicu, Goran Bulajić (DF/GS) za prvog zamjenika, a Dejan Kovačević (NiP) za predsjedavajućeg SZDK.

– Sjednicu sam morao prekinuti nakon što smo izabrali privremenu Komisiju za izbor i imenovanje SZDK, jer Klub Bošnjaka nije izabrao svog kandidata pa se nije moglo ni konstituisati Radno predsjedništvo. Zato smo danas, iza 16 sati, zastupnicima uputili poziv za sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Izbor delegata za DNPFBiH – podvlači Huskić. Nastavak sjednice, ali za četvrtak, 1. decembra u 11 sati, jučer je, prije nego su od CiKBiH bile i ovjerene liste za izbor delegata za DNPFBiH, sazvao i Dejan Kovačević. Nakon što je Hrvatska demokratska zajednica BiH danas potpisala koalicioni sporazum o formiranju vlasti sa strankama Osmorke, za očekivati je da će se i zastupnici koalicije stranaka okupljenih oko HDZ-a u SZDK priključiti novoj većini u tom kantonu pa bi nova većina mogla imati 21, od 35 zastupnika u SZDK. Troje zastupnika HDZ-a, podsjećamo, zajedno s 11 zastupnika Stranke demokratske akcije, dva zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH te jednim zastupnikom NES-a, nakon prekida konstituirajuće sjednice novog saziva SZDK, prošle su sedmice, također, bili napustili skupštinsku salu te nisu sudjelovali u izboru predsjedavajućeg Kovačevića te zamjenika Bulajića i Kulović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno