Politika

CIK ovjerio liste iz Skupštine ZDK: Ovo su kandidati koji žele u Dom naroda FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

CIK ovjerio liste iz Skupštine ZDK: Ovo su kandidati koji žele u Dom naroda FBiH Skupštine Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona dostavile su Centralnoj izbornoj komisiji kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta, koje je CIK ovjerio posljednjeg dana 2018. godine.

Iz ZDK je dostavljeno 11 kandidatskih listi, na kojima se nalazi ukupno 28 kandidata. Prema odluci koju je usvojio CIKBiH na prijedlog predsjednika ove komisije Branka Petrića, iz ZDK će se u Dom naroda birati tri Bošnjaka (od 20 predloženih na sedam lista), jedan Hrvat (od sedam predloženih na tri liste) i jedan Srbin (jedan je i predložen) te jedan delegat iz reda ostalih (nema predloženih).

Ovo su kandidatske liste iz bošnjačkog naroda:

-Amer Ahmić predložio je listu sa četiri kandidata (Amer Ahmić, Amela Granić, Nusret Imamović i Mersija Kasumović)

-Edin Arnaut predložio je listu na kojoj je samo njegovo ime

-Jasmin Duvnjak predložio je Ćazima Huskića, Emiru Drnda – Čičeklić i Ramu Pivića

-Ramo Isak predložio je listu: Ramo Isak, Amra Jupić i Sanir Karahasanović

-Jasminko Kapić listu: Jasminko Kapić, Rifat Delić i Maida Tanović

-Ramo Pivić listu: Jasmin Duvnjak, Himzo Smajić, Fahrudin Čolaković i Amra Kamenjaš

– Meldina Ugarak predložila je listu na kojoj je njeno ime i ime Ismeta Sarajlića.

Kada su u pitanju delegati hrvatskog naroda, Ivo tadić predložio je listu na kojoj su on, Andrej Kajić i Vedrana Dugonjić, Vlasta Kalas predložila je sebe, a Vedran Kaser sebe zajedno sa Sanjom Renić i Brankom Trogrlić.

Iz srpskog naroda predložena je jedna lista sa jednim kandidatom, a to je Mladen Simić.

Iz Skupštine Tuzlanskog kantona CIK je ovjerio šest lista sa imenima 14 kandidata. Prema trenutno važećoj odluci CIK-a, čiju bi ustavnost trebao ocijeniti Ustavni sud BiH na zahtjev zastupnika SDA u Federalnom parlamentu, u Dom naroda iz Tuzlanskog kantona biraju se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva delegata ostalih. CIK-u su dostavljene i kandidatske liste iz Skupštine Kantona Sarajevo, tako da će Centralna izborna komisija vjerovatno u popodnevnim satima održati sjednicu na kojoj će ih ovjeriti. Stranka demokratske akcije i stranke Bh. bloka najavljivale su da neće pristupiti izboru delegata za Dom naroda zbog nezadovoljstva odlukom o raspodjeli mandata koju je CIK donio na osnovu Popisa stanovništva 2013. godine, što u ovim strankama smatraju neustavnim. Sudeći po ovim najavama, sa izborom delegata sačekat će se do odluke Ustavnog suda BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno