Politika Sudske klupe

CIK BiH pokreće postupak protiv Rame Isaka i njegove stranke zbog spota “Snaga naroda”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pokrenut će postupak protiv stranke Snaga naroda i Rame Isaka, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Postupak će biti pokrenut zbog jučer objavljenog muzičkog spota u kojem se promovira i stranka i Ramo Isak. Kako ističe naš izvor, CIK je, po saznanju za ovaj materijal, “pokrenuo postupak po službenoj dužnosti”.

Komisija smatra da se radi o, između ostalog, preuranjenoj kampanji. Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt posljednjim je izmjenama koje nametnuo na Izborni zakon u našoj zemlji preciznije definirao preuranjenu kampanju.

Sem toga što se tačno definira šta predstavlja preuranjena kampanja, sad je dodan i član koji glasi:

“U periodu preuranjene izborne kampanje zabranjeno је vođenje izborne kampanje u elektronskim, onlajn i štampanim medijima i putem društvenih mreža ili bilo koji oblik javnog oglašavanja kampanje. Ova zabrana ne odnosi se na organiziranje zakonitih zvaničnih skupova organa i događaja političkih subjekata u svrhe koje nisu kampanja.”

Također, istim izmjenama se izmijenio i član 19.9 koji sada, između ostalog, kaže da će se novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 КМ do 30.000,00 КМ kazniti politički subjekt za prekršaj ako on ili njegov kandidat “u suprotnosti s članom 7.1, u periodu preuranjene izborne kampanje, izvrši radnju koja se smatra vođenjem izborne kampanje”.

Također, preuranjena kampanja nije jedina stavka u postupku protiv Isaka. CIK smatra da u video spotu ima i drugih stvari koje krše druge odredbe zakona.

Autor: Radio SarajevoStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno