Info

Cijene stanova u zemljama regije

Posljednjih nekoliko godina u odnosu na zemlje u regiji, kriza je u postotku najviše oborila cijene nekretnina u Srbiji. Pad od čak 40 posto, međutim Beograd nije skinuo sa vrha liste najskupljih gradova.

Beograd je i dalje apsolutni lider po cijeni kvadrata u odnosu na glavne gradove zemalja bivše Jugoslavije. Tako je, recimo prosječna cijena kvadrata u centru Beograda od 1.500 do 1.700 eura, dok je u Zagrebu na sličnim lokacijama ona od 1.400 do 1.600 eura. Na osnovu ovih podataka, reklo bi se da razlika i nije velika. Kada se, međutim, usporede primanja u Srbiji i u Hrvatskoj, slika je značajno drukčija.

Zagrepčanin, naime, za jedan kvadrat od 1.500 eura treba raditi dva mjeseca, a Beograđanin nešto više od četiri. Ovakvu računicu nema potrebe izvoditi ako se poredimo sa Podgoricom, Sarajevom ili Skopljem, jer je u tim gradovima cijena kvadrata niža i do 500 eura nego u Beogradu. Za jedan kvadrat u Sarajevu stanovnik BiH bi treba raditi tri mjeseca.

U Skoplju bi za isti taj kvadrat novac mogao da se skupi za tri mjeseca, u Podgorici za dva, a u Skoplju za nešto manje od tri. U regiji, kako tvrde tamošnji agenti za nekretnine, treba očekivati dalji pad cijene. A razlozi su savim jasni – veća je ponuda od potražnje, uz koje ide i loša ekonomska situacija.

manager.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem