Biznis

Cijene cigareta u BiH su prema platežnoj moći najviše u Evropi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Cijene cigareta u BiH su prema platežnoj moći najviše u Evropi – Više od 40 posto tržišta duhanskih proizvoda u BiH je u sivoj zoni, cijene cigareta prema platežnoj moći najviše su u Evropi zbog čega je potrebno hitno mijenjati postojeći Zakon o akcizama BiH.

Na okruglom stolu koji je Ekonomski fakultet u Sarajevu organizovao o borbi protiv sive ekonomije istaknuto je kako je više od 32 posto ekonomije BiH u sivoj zoni.

Jedan od najvažnijih pokretača nelegalne prodaje je previsoko porezno opterećenje. Kao jedan od primjera gdje crno tržište buja naveden je primjer tržišta cigareta i duhanskih proizvoda.

Evidentno je kako nadzorni organi imaju u ovom području puno posla. Tokom ove godine Uprava za indirektno oporezivanje oduzela je vise od 2 miliona KM ilegalnih duhanskih proizvoda.

Glavni pokretač nelegalne prodaje u BiH su previsoka redovna povećanja akcize, na koje BiH tjera Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali zbog čega su cijene cigareta previsoke u odnosu na okruženje. 

Godišnje zbog crnog tržišta duhanskog proizvoda gubimo više od 200 miliona KM.

I direktor Uprave za indirektno oporezivanje i članovi Upravnog odbora prepoznaju ovaj problem.

“Zato pozivam sve da preko Upravnog odbora pokušamo doći do izmjena koje su nam potrebne” , kazao je direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula.

Pozvao je i sve sudionike legalnog tržišta duhanskih proizvoda da zajedno s UIO rade na rješenjima kako bi se problem crnog tržišta smanjio.

 Džakula je najavio i da se radi na potpuno novom zakonu o akcizama u sklopu kojeg će biti definirane i akcize na duhan i duhanske prerađevine.

Na problem crnog tržišta u sektoru duhanskih proizvoda upozorio je i dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić koji je istaknuo da zbog akcizne politike u BiH plaćamo najskuplje cigarete u Evropi, a takva je situacija dovela do toga da je čak 40 posto tržišta duhanskih proizvoda u sivoj zoni.

“

Naravno da se moramo prilagođavati EU, ali akcizna politika ne smije motivisati sivu ekonomiju”, poručio je Kozarić.

Ekonomski savjetnik premijera Federacije BiH Zlatko Hurtić koji je predstavljao prijedlog akcijskog plana Vlade Federacija za borbu protiv sive ekonomije naveo je niz mjera koje plan predviđa, a među njima je također usporavanje rasta akciza na duhan i duhanske proizvode kao i uvjetovanje isplata poljoprivrednih subvencija sa uređenjem proizvodnje i trgovine duhanom kao i usvajanje podzakonskih akata koji će omogućiti implementaciju Zakona u duhanu u BiH.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno