Zenica

Cijena dizela mora pasti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Treću sedmicu zaredom na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini bilježi se pad cijena goriva, što je rezultat nižih cijena na svjetskom tržištu nafte. Za nepuni mjesec cijene su pale za oko pola marke, pa se ovih dana, u ovisnosti o vrsti goriva, cijene po litru kreću uglavnom oko dvije marke.

S obzirom na slobodno formiranje cijena, u ovoj oblasti vlada velika šarolikost, a na nekim pumpama vozači litar dizela plaćaju i manje od dvije marke.

Set mjera

S obzirom na to da barel nafte na svjetskom tržištu košta oko 55 dolara, što je upola jeftinije nego sredinom ljeta, ekonomski stručnjaci tvrde da itekako ima prostora za još veći pad maloprodajnih cijena. Potkrepljuju to podatkom da je, naprimjer, 2009. godine, kada je barel sirove nafte prodavan za oko 70 dolara, litar eurodizela koštao 1,28 KM.

Duljko Hasić, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH, istakao je da bi cijene dizela u našoj zemlji trebale pasti na 1,50 KM!

– Očekuje se da u narednom periodu dođe do većeg pada cijena i na svjetskom tržištu, a tako i u BiH, s obzirom na to da je usvojen novi set mjera vezano uz sankcije SAD i Evrope prema Rusiji. U skorije vrijeme cijena po barelu past će na 45 dolara. A ako bi naftni distributeri i kod nas pratili pad cijena, onda litar dizela ne bi trebao biti iznad 1,50 KM. Ako ne bude korekcija cijena shodno padu cijena na svjetskom tržištu, bit će potrebna intervencija Konkurencijskog vijeća – kazao je Hasić.

Teška odluka

Pojeftinjenje goriva na bh. tržištu predstavlja osnovu za snižavanje cijena onih vrsta robe i usluga gdje taj energetski faktor ima značajnu stavku u njihovoj proizvodnji, odnosno prometu, tvrde u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

– Takvih proizvoda je mnogo, prije svega riječ je o većem broju prehrambenih proizvoda. Pad cijena goriva trebao bi utjecati i na snižavanje cijena prijevoza. Iako postoji valjana osnova i razlog za pojeftinjenje, proces pada cijena robe i usluga, koje ovise o cijeni goriva, nije tako brz, traje i po nekoliko mjeseci. Jer, trgovci se teško i dosta sporije odlučuju za obaranje cijena, a spremni su ih povećati kada se dogodi rast cijene goriva – kazala nam je Ljubica Čolović, pomoćnik ombudsmana.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftom i naftnim derivatima FBiH, rekao nam je da bi sutra trebalo doći do novog pojeftinjenja goriva.

Konstantan pad

– Imam informaciju da su u utorak Ministarstvu prijavljene korekcije, tako da bi od petka trebale biti niže cijene. Praktički smo ušli u period da svaki tjedan pojeftinjujemo gorivo iz razloga što padaju rafinerijske cijene nafte na tržištu. Imamo najavu da će te rafinerijske cijene idući tjedan ponovo pasti, tako da bi ponovno trebalo biti pojeftinjenje i u BiH – kazao je Bošković.

U Ministarstvu trgovine FBiH rekli su nam da „imaju posla preko glave“, s obzirom na to da im stalno stižu zahtjevi za snižavanje cijena svih derivata.

– Skoro pa svi distributeri prijavili su promjenu, neki za pet, neki za deset feninga po litru – kazala nam je Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene, analizu i razvoj tržišta.

„Avazova“ patrola po bh. gradovima

MOSTAR

Većina benzinskih pumpi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nastavila je snižavati cijene goriva, pa tako cijena dizela trenutno iznosi 2,01 KM, a benzina 2,11 KM. Na pojedinim pumpama u Mostaru cijene nisu drastično mijenjane, pa tako litar dizela košta 2,16 KM, dok cijena benzina ide i do 2,26 KM.

Mostar: Različite cijene

BIJELJINA

U Bijeljini već od kraja novembra bilježe se cijene goriva koji su među najnižima u BiH. Razlog je i velika konkurencija, s obzirom na to da se u Semberiji oko 50 benzinskih pumpi bori za kupce. Jučer se litar dizela u ovom gradu mogao kupiti za 1,89 KM, benzin BMB 95 koštao je 1,99 KM, a cijena benzina iznosila je 2,09 KM.

Bijeljina: Najniže cijene

ZENICA

Zeničani su obradovani nižim cijenama goriva, koje pak nisu, kao u nekim drugim gradovima, pale na nivo ispod dvije KM. U jučerašnjem obilasku zeničkih benzinskih pumpi zabilježili smo najnižu cijenu i benzina i dizela od 2,06 KM. Na ostalim pumpama cijene po litru goriva, u ovisnosti je li dizel ili benzin, kretale su se od 2,06 do 2,16 KM.

Zenica: Nema goriva ispod dvije KM

SARAJEVO

Šarolikost cijena na bh. tržištu najbolje se ogleda u glavnom bh. gradu, gdje je i najveća konkurencija među trgovcima i distributerima. Kako smo se uvjerili, cijene u Sarajevu nisu iste čak ni na pumpama istog distributera. No, na pojedinim pumpama litar dizela može se naći po cijeni nižoj od dvije KM, ali je na frekventnijim mjestima cijena viša.

Sarajevo: Najveća konkurencija

TUZLA

Cijene goriva variraju i na benzinskim pumpama u Tuzli. Neke su posljednjih dana korigirale cijene, a na nekima to nije učinjeno. Na pojedinim pumpama litar Euro 95 košta 2,01 KM, dok se na drugima toči za 2,11 KM, koliko ponegdje košta i litar dizela. Kako saznajemo od nekih vozača, jeftinije gorivo stanovnici TK nerijetko toče u Republici Srpskoj, najčešće u Loparama i Doboju.

Tuzla: Po jeftinije gorivo u RS

– Niže cijene goriva trebale bi utjecati i na cijelo gospodarstvo te druge sektore iz kojih su ranije navodili da ne mogu snižavati svoje cijene zbog goriva – kaže Bošković.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno