Posuđeno

CIGARETE ≠ NIKOTIN – Da li znate u čemu je razlika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako cigarete „ne mogu“ bez nikotina, nikotin može bez njih. Da li i vi stavljate znak jednakosti između cigareta i nikotina? I da li znate zapravo šta je to po čemu se razlikuju?

Nikotin je prirodno jedinjenje, koje se nalazi u biljci duhana, a cigarete su proizvod koji sadrži duhan.

Nikotin nije bez rizika jer je adiktivan, zato se njegova upotreba, ni u kojem obliku, nikako ne preporučuje trudnicama, dojiljama, osobama sa kardiovaskularnim poteškoćama, onima koji imaju visok krvni pritisak ili dijabetes. Ipak, naučnici tvrde da on nije primarni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem, već je to duhanski dim koji procesom gorenja oslobađa štetne materija, njih preko 6,000.

Nikotin se zapravo može konzumirati i unositi u organizam i na druge načine, sastavni je element brojnih namirnica, nerijetko prisutan i na našem jelovniku, a danas i dio terapija koje pomažu da se ostave cigarete, kao i u alternativnim duhanskim proizvodima koji su bolja opcija od nastavka pušenja.

S druge strane, cigarete nisu isto što i nikotin i tu ne treba stavljati znak jednakosti. Uz nikotin konzumiranjem cigareta oslobađaju se i ugljen monoksid, katran i još nemali broj drugih toksina i kancerogenih supstance koje su prisutne u duvanskom dimu.

Pogledajte koje su to osnove razlike između nikotina i cigareta:

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno