Kultura

Četiri nagrade iz Brčkog i Banje Luke za predstave BNP Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru Takmičarskog programa Internacionalnog teatarskih susreta Brčko Distrikta BiH krajem prethodne sedmice izvedena je predstava „Kuća“ prema tekstu Benjamina Hasića, u režiji Alena Šimića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Također, u Takmičarskom programu 14. međunarodnog festivala „ZAPLET“ Banja Luka tekuće sedmice je izvedena predstava „Siročad“ prema tekstu Dennysa Kellyja, u režiji Ivana Plazibata i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Obje predstave su na završnim večerima nagrađene značajnim festivalskim nagradama.

Stručni žiri Internacionalnog teatarskih susreta Brčko Distrikta BiH radio je u sastavu: Minka Muftić, glumica iz Sarajeva i profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti, Željko Mitrović, glumac i profesor na Akademiji umjetnosti u Banja Luci i Dragan Despot, glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Zagrebu. Glumac Saša Handžić je osvojio Nagradu za najbolju sporedne uloge u predstavama „Kuća“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i „Neće biti smak svijeta“ u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Pertipetija Productiona iz Skoplja, jer je, kako piše u obrazloženju „igrajući dvije uloge u dvije predstave, vješto koristeći različita glumačka sredstva, odigrao i iznijansirao kompleksne likove.“ Mirza Rahmanović je osvojio Nagradu za najbolju muziku u predstavi „Kuća“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „jer svepristunom glazbenom podlogom prati i oslikava unutrašnja stanja i raspoloženja likova na sceni“, kako piše u obrazloženju Stručnog žirija.

Stručni žiri 14. međunarodnog festivala glumca „ZAPLET“ Banja Luka je radio u sastavu: Snežana Mišić, glumica, Marko Dukić, multimedijalni umjetnik i Mladen Đukić, reditelj i animator. Žiri je dodijelio Enesu Salkoviću Nagradu za najboljeg glumca za ulogu u predstavi „Siročad“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Žiri je u obrazloženju napisao: „Nagradu za najboljeg glumca žiri dodjeljuje glumcu koji je svedenim i jasnim glumačkim sredstvima uspio da prikaže svu kompleksnost transformacije čovjeka razapetog između morala i ljubavi. Nagrada za najboljeg glumca pripada Enesu Salkoviću iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u predstavi ‘Siročad’.“ Glumcu Zlatanu Školjiću je dodijeljena Nagrada za Najboljeg mladog glumca i u obrazloženju Žirija je napisano: „Nagradu za najboljeg mladog glumca žiri dodjeljuje Zlatanu Školjiću koji je svojim velikim talentom, zrelo i vješto biranim sredstvima, prikazao neuravnotežnost i infantilnost sociopate u predstavi ‘Siročad’ BNP Zenica.“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno